lördag, december 07, 2024

Berggren: Trump kan lära Sverige självbevarelsedrift! /Bulletin.


 Amerikanerna gör misstag, men de rättar också till dem igen. Under fyra år med Biden valde USA samma väg som Sverige, men redan nu har man lyckats vända skutan. Detta skriver Ronie Berggren.

Donald Trump vann i stor utsträckning det amerikanska presidentvalet den 5 november för att amerikanerna önskade trygghet.

Det var så Trump vann redan 2016 när han kampanjade på att bygga en mur mot Mexiko för att stoppa den illegala invandringen. På sina kampanjtillställningar hade Trump med sig ”Angel Moms”, mödrar vars barn fallit offer för utländska våldsverkare. De ignorerades av etablissemanget, men Trump såg dem.

Strax därefter vann Trump valet, ändrade lagar och började bygga en mur. Gränsen blev så säker att gränspolitiken var en ickefråga i presidentvalet 2020. Det valet vanns av Biden, som utifrån överklassvänsterns fantasier om öppna gränser och en fri värld för alla, rev upp Trumps politik. Massinvandringen tog vid på nytt och under Biden-Harris blott fyra år vid makten kom mellan tio och tjugo miljoner illegala till USA.

Amerikaner våldtogs och mördades återigen, med den 22-åriga studenten Laken Riley som ett av de mest uppmärksammade fallen. Den 22 februari i år var hon ute på en joggingrunda vid sitt universitet i delstaten Georgia, när hon överfölls och mördades av en 26-årig illegal invandrare. Trump kommenterade med att säga att Biden hade blod på sina händer. Georgia (som i valet 2020 gett Biden en knapp seger) återvände 2024 – efter mordet på en av sina egna – till Trump igen.

Det tog bara fyra år för det amerikanska folket att styra om skutan från den otrygghet som Biden-Harris presidentskap medförde till en politik som syftar till att göra USA tryggt igen. Sverige bör ta lärdom av den mentalitet och det politiska system som möjliggjort denna kursomställning.

För några dagar sedan blev det stora nyheter om 84-åriga Elsa i Uppsala som utsatts för våldtäkt. Gärningsmannen arbetade inom hemtjänsten och kom från Somalia, och hade fått svenskt medborgarskap 2018. Samma år skulle en storvuxen pojke komma till Sverige från Etiopien, och fyra år senare misshandla den 9-åriga flickan Luna i Skellefteå nära till döds. Flickan är idag svårt handikappad på grund av misshandeln.

Men låt oss backa ända till 1978. Det var då herrtidningen FIB/Aktuellt skrev om ett nytt fenomen i Sverige – massvåldtäkter. Tidningen konstaterade att det 1977 hade gjorts 689 våldtäktsanmälningar i Sverige, men att polisen och RFSU bedömde den verkliga siffran till mellan 4 000 och 7 000. Poliskommissarie Nils Linder kommenterar i tidningen: ”De flesta våldtäktsförbrytare är invandrare”, samt: ”I Stockholm hade vi 140 anmälda våldtäkter förra året. Av de våldtagna var samtliga kvinnor utom en från de nordiska länderna.”

Detta tonades dock ner av svenska myndigheter. FIB/Aktuellt tar uppgifterna vidare till chefen för Statens invandrarverk, Kjell Öberg, som säger:

”Man kan inte bara se statistiskt på problemet. Det blir för enkelt. Om bara ett fåtal våldtäkter blir anmälda så finns det inget som säger att det inte döljer sig en majoritet av svenska män i de oanmälda fallen. … Jag tycker att vi måste acceptera att vi får in andra kulturmönster. Nu har jag inte mer att säga om det här.”

Under de snart femtio år som gått sedan dess har den invandringsrelaterade brottsligheten tonats ner. Locket har lagts på. Den breda allmänheten har inte fått kunskapen och ej heller haft mentaliteten att säga ”nej tack, detta vill vi inte ha i Sverige”.

De politiker och det parti som har försökt lyfta dessa frågor har rasiststämplats, och svensk allmänhet har fåtts att tro att dessa politiker utgjort ett större hot mot deras väl än de problem dessa önskat belysa. Det tog mer än fyrtio år, från FIB/Aktuellts artikel tills det politiska etablissemanget i Sverige började samarbeta med ett invandringskritiskt parti. Detta skedde år 2022 i och med Tidöavtalet 2022 när den svenska högern valde att samarbeta med Sverigedemokraterna.

Det, alltså tidsrymden, är skillnaden mot USA. I USA använde det politiska mediaetablissemanget samma slags fascist- och naziststämplar före valet. Paralleller drogs till Hitler. Men i motsats till Sverige så har amerikaner en självbevarande mentalitet som varken media eller politiska motståndare har lyckats kuva. De har ett öppet politiskt system som kan förändra saker vart fjärde, inte bara vart fyrtionde år. Systemet kan inte heller bara byta ut enskilda politiker, utan har också kraft att verkligen byta paradigm – om en ledare bara går i spetsen och är beredd att anföra.

Det är denna vitala aspekt av amerikansk demokrati som efter Trumps seger ingjuter hopp om att även vi i Sverige och Europa kan vända utvecklingen och kanalisera de alltmer växande aversionerna mot den mörka baksidan av massinvandringen, och på så vis få till stånd en förändring.

I USA har folket röstat för att göra sin nation ”Great Again”. Här i Sverige behöver vi bli det trygga land vi en gång var. Sverige är inte USA. Vårt politiska system är ett annat. Men vår parallella hantering av ett gemensamt problem visar tydligt att det finns mycket vi kan lära från USA: inte minst kan vanliga medborgare ta till sig lite av den amerikanska självbevarelsedriften.

Ronie Berggren

Ronie Berggren är författare till böckerna ”George W. Bush och det amerikanska presidentvalet år 2000” (2017) och ”Donald Trump - en synnerligen amerikansk president” (2020) och är akademiker med fokus på relationen mellan religion och politik.


Inga kommentarer:

Bloggarkiv

SiteMeter

Twingly Blog Search hogrelius Search results for “hogrelius”

Annonser

Anpassad sökning
<

Translate