torsdag, oktober 19, 2006

Buda-Pest 1956

Om några dagar närmare bestämt den 23 oktober infaller 50 årsdagen av upproret mot Sovjet!

Jag var 14 år då och för första gången i mitt liv så demonstrerade jag och en kamrat (Ingvar Jonsson) i lilla Torshälla. Vi gjorde något som väckte uppmärksamhet .Av ett lakan som hans mamma blev av med tillverkade vi en banderoll där det med stora bokstäver stod: Sovjet ut ur Ungern!
Vi satte upp denna banderoll på torget i Torshälla!
En stor grej i den lilla staden men skönt kändes det att få lufta sina värderingar.Jag följde Kurt Anderssons direktsändningar på SR varje dag så mycket jag kunde.
2003 var jag och Elisabet på silverbröllopsresa till Ungern och passade då på att besöka parlamentet samt den minnesplats som finns där! Det Ungerska folket stred tappert mot Sovjetmakten men man fick ingen hjälp från väst och då var man dömd att förlora.Många flydde då från Ungern och finns nu spridda över hela världen. Sverige tog emot många vars ättlingar nu är Svenskar men upprätthåller minnet av denna heroiska kamp mot den orättvisa övermakten.

2 kommentarer:

hpy sa...

Det kom ett program om Ungern och 1956 i tv pa onsdagen, men jag tror att jag a) tittade pa nagot annat b) gick och lade mig.

hpy sa...

Nu protesterar de igen!

Bloggarkiv

SiteMeter

Twingly Blog Search hogrelius Search results for “hogrelius”

Annonser

Anpassad sökning
<

Translate