torsdag, september 03, 2009

Kristallenutdelningen

Jag har ikväll kollat på Kristallen över nätet. Svt är verkligen på hugget när det gäller tekniken men omdömet är det si och så med ibland.

Jan Myrdal dyker upp som prisutdelare och jag tror inte det är sant. Vi lever i ett konstigt land har jag då och då låtit undslippa mig i dessa spalter. Jan Myrdal är mannen som har försvarat Stalins rättegångar där mängder av kommunister i trogen tjänst dömdes till döden. Han har med andra ord även försvarat fångläger, Stalins samarbete med Hitler, Pol Pot regimen med miljoner döda, massakern på Himmelska fridens torg i Beijing, osv...

En kommunist spelar i samma division som en nazist. Bägge dessa ytterligheter försvarar alltid offer. Offer för den goda sakens skull.
De hävdar alltid att de utför sitt hantverk för det goda och skiter i hur många döda de lämnar efter sig.
Våra skrivbordsmördare av bägge sorter sitter här i Sverige och berömmer sina gelikar i andra länder.

Sverige har alltid haft en förmåga att bara se nazisters illdåd. Kommunisterna klarar sig undan av någon anledning.
Inte fan kommer någon på tanken att låta någon överlevande nazze stå där på Kristallen och dela ut pris! Däremot kan en kommunist stå där och alla applåderar och flinar med.

Människoliv som tas av daga frågar inte efter om bödeln är varken det ena eller det andra. Röd som brun bödel utför samma avskyvärda hantverk.

De som applåderar bödelns hantverk borde för länge sedan haft rött kort i alla offentliga sammanhang.

Från SVd ledarbloggen:

Jan Myrdal glömmer Kambodja

Jan Myrdal antyder i dagens Expressen att han känner sig förföljd av svenska staten genom Levande Historia och dess kampanjfilm om Mao-glasögonen, de som låter svenska kommunister se lycka och glädje på Kambodjas risfält. Myrdal skriver bland annat:

"Med verktyg hämtade från en enklaste och mest obildat populistiska tv-reklam söker myndigheten Levande Historia nu till exempel gestalta mig som bilden av en motkaraktär. I Tyskland för sextio år sedan kallades en sådan för "der Gegentypus", en intellektuell att förakta och, i den mån staten med denna film får verkan, publikt oskadliggöra."

Visst kan man ha synpunkter på att en offentlig myndighet så tydligt kritiserar en enskild intellektuell som Jan Myrdal, medlem av en svensk delegation som 1978 fick besöka Kambodja och som vid hemkomsten till Sverige förteg svälten, nöden och dödandet. Men nog blir det lite underligt när Myrdal, i ett alldeles för högt tonläge, nu själv skriver i ärendet i Expressen.

Han tar upp Nazityskland, men inte alls exemplet Kambodja där människor kunde avrättas bara för att de hade glasögon och möjligen var intellektuella. Som potentiellt bildade personer sågs de som folkfiender till den nya millenariska bondenationen.

Varför glömmer Myrdal det här? Tycker han inte att det är värt att nämna i en debatt som ytterst handlar om hur han själv och några andra svenskar förhöll sig till just Kambodja? Eller är det ytterligare någonting som Mao-brillorna skymmer, mer än trettio år senare?
Johan Wennström 2009-09-06 10:06 | Permalänk


PS Den 10 sep publicerar Svd följande ledare: klicka här för att läsa

Inga kommentarer:

Bloggarkiv

SiteMeter

Twingly Blog Search hogrelius Search results for “hogrelius”

Annonser

Anpassad sökning
<

Translate