söndag, september 06, 2009

Fosterhem

Fosterhem låter i många människors öron lite hemskt men tänker man sig in i hur dessa barn har det i sina hem så inser man att ofta får de det bättre genom att bli "fosterhemsplacerade"!
Ofta får vi läsa artiklar där man berättar hemska historier hur barn har utnyttjats på alla sätt av fosterhemsföräldrar men hur många artiklar trycks där man berättar om alla de som har fått ett bättre liv?

Visst är det svårt att fatta sådana beslut men det är en mycket omständig process om inleds innan man tar hand om barn som far illa. Självklar när polisen påträffar barn i knarkarkvartar att man på en gång tar hand om barnen. Jag minns när jag arbetade åt "soss" i Malmö och det blev akut utryckning av socialnämnden , vår chef kom upp till kontoret alldeles vit i ansiktet över att behöva ha sett och agera i ett akutfall. Små barn vilka inte hade fått mat eller omvårdnad därför att bägge föräldrarna var så påtända att de var oförmögna till allt.

Små barn är på många sätt naturligtvis lättare att ta hand om och det är inte heller svårt att få tag på fosterföräldrar. Tonåring "på glid" är ett problem för alla !

Ofta har de strulat länge innan det blir tal om placering och då visar det sig att det är svårt att få någon villig till detta.
Jag har egen erfarenhet med en tonårsflicka vilken behövde nytt hem. Nu kände jag henne sedan tidigare liksom hela vår familj och då var det lätt att fatta beslutet.
Att ta hand om en okänd tonåring ställer ju mycket höga krav på det hem där denne ska bo. Våld och stöldrisk finns ju alltid med i sådana fall . Heder åt dem som har förmågan och den kärlek till medmänniskor vilken behövs för att orka.Fosterföräldrar gör en insats vilken är värd all beundran.

Socialborgarrådet Ulf Kristersson ger i sin artikel ett balanserat synsätt på hur dessa placeringar ska gå till och han betonar att alla behöver utbildas inför uppgiften. Mycket bra utgångspunkt detta med utbildning, det är nästan så jag skulle kunna säga att alla skulle behöva gå en utbildning innan de skaffar barn!









Läs Ulf Kristerssons inlägg här

Inga kommentarer:

Bloggarkiv

SiteMeter

Twingly Blog Search hogrelius Search results for “hogrelius”

Annonser

Anpassad sökning
<

Translate