fredag, november 17, 2006

Ätstörningar och annat missbruk

Ätstörningar och alkoholism påminner om varandra på många sätt.Smygandet med sitt problem och förnekandet finns i bägge dessa missbruk.När man försöker att tala om problemet med en människa som befinner sig i detta stadium så möts man ofta av motanklagelser eller förnekanden att man inte har några stora problem eller att man håller på att lösa det hela .Andra människor ser ju hur fettvalkarna finns där och man ser småknaprandet av godis tex. Hur skulle en alkoholist förklara varför han tar sig ett par klunkar då o då när alla vet att man inte kan detta?
En rökare som har slutat röka kan ju inte tända en cigarett efter kaffet för då har han ju inte slutat med sitt nikotinberoende .Sånt är ju självklart men när det gäller godis eller felaktig mathållning så sägs det inte något.
Det är ju lika fel med ett sånt beteende och det vet ju personen ifråga men ingen säger något "för det passar sig ju inte"!
Så har det varit med alkoholen också i vårt samhälle, man ser att en kär vän håller på att supa ner sig men ingen säger något när man borde göra detta.
Arbetsgivarna har däremot tuffat till sig och det är ju mycket bra!
Detta kan vara räddningen för en som håller på att glida in i ett missbruk.Ställ krav på dessa människor!

Jag har under mitt liv mött många människor med missbruksproblem av alla sorter men de som är feta har det faktiskt svårast många gånger att ta sig ur sitt missbruk av mat och sötsaker.en gemensam faktor har jag under årens lopp konstaterat och det är livslögnen om vad de stoppar i sig.
Alla har ett nästan identiskt mönster: jag äter normalt, säger de ,men mina ögon har sagt mig en annan sak de har ofta ätit dubbelt så mycket som mig själv.
När jag då har sagt tillslut vad jag tycker och vad jag ser så har jag mötts av en skur av motargument och undanflykter!
Detta påminner om alkisar i mitten av sin kariär som missbrukare.
Ett sorgligt kapitel i många individers liv och när man en gång i sitt liv (som jag själv) tar tag i problemet då har man ofta fått skador av sitt missbruk.(Diabetes i mitt fall plus 17 magsår)
Jag önskar att det fanns en bättre väg till insikt innan man blir sjuk!

4 kommentarer:

hpy sa...

Och anorektiker da? Det var ju en mannekang som dog harom dagen for att hon inte langre hade nagon motstandskraft.

FANCY sa...

Hej Bo
Du tar upp högaktuella ämnen.
Dom blir liksom aldrig begagnade.
eller har ett bäst före datum.

Visst är det bra att du tror att arbetsgivare tuffat till sej.
Men vad menar du med att det ska ställas krav?
Många som har ett missbruk har krav på sej. Det absolut största är att supandet måste läggas ner annars...
Inte vill jag försvara dessa handlingar men för att lägga av med något bör det inte först inses att det är ett problem?
Att ätstörningar typ aneroxi- bulimi
Kan jämföras med ett missbruk.
Skulle mer kalla det för ett destruktivt beteende.
Vilket blir en djupare orsak, Och då undrar jag om det räcker med "tuffare tag" snarare skulle jag vilja påstå att det kräver kunskap.?

//Fancy

hogrelius sa...

Aneroxi är en psykisk sjukdom som kräver en helt annan behandling.Vad gäller alkoholism så ligger det på ett annat plan och kan med hjälp av insikt och delvis tvångsåtgärder "bota" en människa.
När man har kommit en bit på vägen så behövs ytterligare stöd och insikt med tex hjälp av AA och de 12 stegen.Jag har sett hundratals med nedsupna som återkommit till livet med hjälp av detta fantastiska program.Men märk väl att begäret finns ju kvar även om det dämpar sig och det gör ju att man för all framtid inte kan dricka något.Samma sak är det med en sockerberoende människa.Aldrig mer sötsaker eller läsk!Vad jag menar med att arbetsgivarna har tuffat till sig är att de inte längre ser mellan fingrarna med tex drickande på jobbet .En alkoholist måste ha krav på sig,en hustru(man) ska ställa kravet spriten eller mig när så krävs!

Anonym sa...

Det man måste tänka på är att mat och socker-missbrukare aldrig kommer ifrån det de är beroende av. Mat måste man ha, helt enkelt, och socker finns i väldigt, väldigt många produkter. Därför är detta missbruk på sätt och vis svårare att hantera. Det räcker med att äta en frukt så är suget triggat.

Bloggarkiv

SiteMeter

Twingly Blog Search hogrelius Search results for “hogrelius”

Follow by Email

Annonser

Anpassad sökning
<

Translate