tisdag, september 03, 2024

SORG! Världen idag!


 Chocken och sorgen är stor i Israel sedan sex personer i gisslan – Hersh Goldberg-Polin (23), Eden Yerushalmi (24), Ori Danino (25), Alex Lobanov (32), Carmel Gat (40) och Almog Sarusi (27) – påträffats döda i en tunnel i Gaza. 

Israeliska myndigheter uppger att Hamas­terrorister hade skjutit ihjäl dem, från nära håll, bara ett eller två dygn tidigare.

– Enligt en första bedömning mördades de brutalt av Hamas terrorister en kort stund innan vi nådde fram till dem. Deras kroppar återfanns i samband med strider i Rafah, i en tunnel ungefär en kilometer från den tunnel där vi räddade gisslan Kaid Farhan Alkadi (vilket Världen idag skrivit om) för några dagar sedan, säger IDF:s talesperson Daniel Hagari enligt Times of Israel.

En av de mördade i gisslan, Hersh Goldberg-Polin, var både israelisk och amerikansk medborgare.

– Vi har fått bekräftat att en av gisslan som dödats av dessa ondske­fulla Hamasterrorister var en amerikansk medborgare, säger USA:s president Joe Biden, som enligt Jerusalem Post är ”förkrossad och upprörd” över det inträffade.

Hershs familj gick på söndagen ut med ett uttalande:

”Med brustna hjärtan tillkännager vi att vår älskade son och bror, Hersh, är död. Familjen tackar för all er kärlek och ert stöd och ber just nu om ostördhet.”

Enligt Haaretz ingick Goldberg-Polin samt Eden Yerushalmi och Carmel Gat i den första skara som skulle friges härnäst, enligt det utkast till vapenvila som under sommaren varit föremål för förhandlingar.

Times of Israel skriver att hundratusentals israeler samlades till demon­strationer i såväl Tel Aviv som på andra platser i landet i helgen. Polisen ska ha svarat med bland annat vattenkanoner, utan att lyckas skingra demonstranterna. Demonstrant­erna kräver att premiärminister Benjamin Netanyahu ska ingå ett avtal för få hem dem som ännu är gisslan hos Hamas i Gaza. 

Demonstrationerna följdes upp av en generalstrejk, som under måndagen lamslog betydande delar av det israeliska samhället.

Einav Zangauker, mamma till gisslan Matan Zangauker som finns kvar i Gaza, säger till tidningen att de sex mördade dog ”på altaret i Philadelphi”. Hon syftar på den ”korridor” som utgör gränsen mellan Gaza och Egypten och som har varit en stötesten i förhandlingarna med Hamas. 

Netanyahu menar att IDF:s närvaro där är avgörande för Israels  framtida säkerhet, eftersom det är via den vägen som Hamas huvudsakligen får sina vapen (hittills uppges ett 70-tal tunnlar ha hittats vid Philadelphi­korridoren), medan kritiker hävdar att premiärministern riskerar gisslans liv genom att inte ge upp kravet på kontroll över området.

Inga kommentarer:

Bloggarkiv

SiteMeter

Twingly Blog Search hogrelius Search results for “hogrelius”

Annonser

Anpassad sökning
<

Translate