onsdag, november 21, 2007

Kärlek och sexualitet?


Esther Perel har skrivit en bok i detta ämne vilken har blivit en världssucce'. Visst är det så att det här ämnet intresserar stort.
"Tryggheten,stabiliteten och förutsägbarheten som man bygger upp i ett förhållande äventyrar sexualiteten"!

Detta är ett av de påståenden hon tar upp och överlämnar till läsaren att fundera över.Ett annat låter så här:

"Kärleken söker närhet medan åtrån behöver avstånd.Hennes erfarenhet är att närhet och förtrolighet mellan ett par inte alltid främjar sexlivet.Eld behöver luft.De flesta par idag ger inte varandra tillräckligt med luft.Ibland blir närheten en sammansmältning .De är för nära,aldrig åtskilda,aldrig ensamma."

Aha , säger jag efter en stunds läsning,det här känner jag igen.Till och med orden för det sa min fd hustru för rätt så många år sedan till mig.Då förstod jag inte vad hon menade men idag gör jag detta och har inrättat mitt liv efter denna insikt.Det är därför jag som med en dåres envishet hävdar att jag vill ha min egen lägenhet att bo i,min egen dörr att stänga om mig hur mycket jag än älskar min kvinna.
Vi lever i ett annat samhälle säger Esther också och visst är det sant.I det gamla samhället levde man annorlunda med många andra "tryggheter". Idag sätter man alla förhoppningar på sin älskade och det finns inte en enda människa som kan uppfylla tomrummet efter det gamla samhällets livsnormer och kontakter.Det finns ingen som har allt om man nu skulle tro detta.
Om jag ser till mitt eget liv så började det gå fel när vi kom varandra för nära och ens äktenskap förvandlades till ett sk kamratäktenskap.
Ett mycket nära förhållande som av andra utifrån betraktades som det ideala förhållandet.Till och med våra barn såg vårt förhållande som det perfekta som de kunde se upp till och ha som norm.
Sanningen visste vi knappt själv men det fattades något det märkte vi allra helst de sista åren.Vi hade kommit varandra för nära!
Att såna förhållanden är svåra att vidmakthålla är det nog många som har erfarenhet av, visst kan man fortsätta att leva där sida vid sida men Esther Perel har helt rätt i att den sexuella nerven kommer inte att finnas i ett sånt förhållande längre.
Då är frågan hur man ska hantera en sådan situation? Ska man tillåta varandra sex utanför sitt förhållande? Utan frågor förstås!
Vad är din åsikt?

Länk till Svd-artikel med Esther Perel

Inga kommentarer:

Bloggarkiv

SiteMeter

Twingly Blog Search hogrelius Search results for “hogrelius”

Annonser

Anpassad sökning
<

Translate