måndag, juli 16, 2007

Vad är Linux


Vad är Linux?

Linux-kärnan, uttalas ungefär "lin-uks", är hjärtat i Ubuntus operativsystem. Kärnan i ett operativsystem är den del som tillhandahåller kommunikationen mellan program och datorns hårdvara.

Linux skapades 1991 av en finsk student vid namn Linus Torvalds. På den tiden fungerade den bara på i386-datorer och var i praktiken en helt separat klon av UNIX-kärnan, och hade som mål att dra nytta av den då nya i386-arkitekturen.

Nu för tiden, tack vara en ofantlig mängd utvecklingsarbete av människor runt hela världen, går det att köra Linux på i princip alla moderna datorarkitekturer.

Linuxkärnan har skaffat sig ideologisk relevans, så väl som teknisk. Det finns en stor skara människor som tror på idealen i fri programvara och använder sin tid till att göra öppen källkods-teknologin så bra som bara möjligt.

Folk i den här gemenskapen skapade projekt som Ubuntu, standardkommitéer som styr utvecklingen av Internet, organisationer som Mozilla Foundation, som ansvarar för att skapa Mozilla Firefox, och ett stort antal andra programvaruprojekt som du säkert har dragit nytta av förut.

Själen i öppen källkod, ofta tillägnad Linux, influerar programvaruutvecklare och användare överallt för att driva grupper med liknande mål.


Här kan du läsa mer om Ubuntu

1 kommentar:

hpy sa...

Jag har en utmaning at dig pa min blogg. Forlat!

Bloggarkiv

SiteMeter

Twingly Blog Search hogrelius Search results for “hogrelius”

Annonser

Anpassad sökning
<

Translate