tisdag, juni 02, 2015

Sveriges Kommunistiska Parti (Maoisterna)

Den här skivan gavs ut 1976 och samtliga texter är skrivna av Gunnar Ohrlander  (även känd som DR Gormander)
Delar av Fria Proteatern medverkar med sång och musik. Många av teatergruppens medlemmar var också med i SKP i många år.
Trots att jag idag verkligen inte är kommunist, vi la ner partiet i mitten av 80-talet, så finns det i dessa texter något som slår an på mig. Det är motståndet mot Sovjet och dess förtryckarpolitik. I Ann-Sofie Nilssons skiva som också är inspelad av förlaget Oktober så finns motståndet mot Tjeckoslovakiens erövring av Sovjet 1968 också påtalat.
Både i SKP:s skiva liksom Ann-Sofies så är det ett genomgående tema att Sovjet stod för något fruktansvärt fel. Att vi nämde USA också var ju rätt naturligt med Vietnamkriget som hade pågått så länge. Skivan spelades in ett år efter freden i Vietnam och väldigt många såg på USA med samma ögon som man såg på Sovjet.
De tävlade om att bli världens härskare i våra ögon.
Nu blev ju historien annorlunda mot vad vi trodde, Sovjet försvann och i och med det också ockupationen av halva Europa. Då hade de flesta av oss totalt lämnat kommunismen och såg med välbehag att Sovjet gick under. Tyvärr har gamle kommunisten och KGB-mannen Putin i stora delar återupprättat en diktatur väldig lik Sovjetväldet.

Nå, den här skivan är en liten bit från Maoisternas historia.Oktoberförlaget gav ut ungefär 40 LP och några EP under sin tillvaro.

Inga kommentarer:

Bloggarkiv

SiteMeter

Twingly Blog Search hogrelius Search results for “hogrelius”

Follow by Email

Annonser

Anpassad sökning
<

Gadget

Det här innehållet är ännu inte tillgängligt på krypterade anslutningar.

Follow this blog with bloglovin

Follow on Bloglovin

Google+ Badge

Translate