Stora satsningar på Linuxdatorer
Av Joel Åsblom
Ett av de mest uppmärksammade projekten för övergång till öppen källkod finns i tyska München, som påbörjade planeringen för fem år sedan. Kommunens projektledare, Florian Schiessl, skriver på sin blogg att man börjar se ljuset i tunneln och räknar med att ro projektet i hamn under nästa år.
Kommunen har totalt 14 000 pc-arbetsplatser varav cirka 2 500 i dagsläget körs på den Debianbaserade Linuxplattform som kallas Limux. Dessutom har 12 000 av kommunens anställda bytt från Microsofts Office till Openoffice.org.
Florian Schiessl berättar att man i denna process har konverterat drygt 20 000 mallar och liknande till Openoffice och tror att man vid utgången av 2011 ska kunna köra Linux på majoriteten av kommunens datorer.
I Österrikes huvudstad Wien pågår ett liknande projekt kallat Wienux som för två år sedan inleddes med att installera Linux och Openoffice på närmare 1 000 av kommunens 18 000 kontorsdatorer. Kommunen beslutade dock förra året att såväl Microsofts Windows som Office kommer att leva sida vid sida med Linux och Openoffice.
Även franska myndigheter satsar stort på öppen källkod och här är det rikspolisen, Gendarmerie Nationale, som kommit längst. 5 000 poliser använder Linux och andra öppen källkods-produkter i sitt dagliga arbete. Förra året meddelades det att satsningen inneburit en besparing på en halv miljard kronor. Målet är att man fram till 2015 ska använda plattformen på 90 000 arbetsplatser.
Bland de kommersiella företag som beslutat att genomföra liknande satsningar märks fordonstillverkaren PSA Peugeot Citroën som för tre år sedan började förse 20 000 kontorsanställda med Linuxdatorer. Det sker i små steg där hittills 6 000 anställda har börjat använda Novells Suse Linux.
I Sverige hör Ericsson till de största användarna av Linux på kontorsdatorer, något som omfattar 2 600 anställda. Kristina Hägg-Blecher på Ericssons pressavdelning berättar att man använder Suse Linux på både bärbara och stationära datorer.
– Valet av Linux baseras på att vi använder Linux i våra produkter och det finns ett värde i att även utvecklingsmiljön kan köras i Linux.
Björn Björk, it-strateg på Sveriges Kommuner och Landsting, ser positivt på de satsningar som görs runt om i Sverige. Han säger att öppen källkod är en viktig fråga som ligger högt på dagordningen för e-delegationens förvaltningsstrategi.
– Offentliga myndigheter ska alltid beakta valet av öppen källkods-lösningar vid upphandlingar av it-system för att kunna välja den lösning som ger bäst kostnadseffektivitet, säger Björn Björk.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar