torsdag, november 26, 2009

"Kamraterna" på AB tycker olika!

– Världens bästa bilbyggare, säger Tomas Eneroth om Saab.

Menar karln vad han säger? Är Socialdemokraternas näringspolitiske talesman expert på bilar? Är han en framstående forskare i industriell ekonomi?

Jag går in på Socialdemokraternas hemsida och knappar mig fram till Eneroth som är en av partiets tyngsta företrädare – det röda svaret på Maud Olofsson.

Okej, den liknelsen var taskig.



Så vitt jag kan se har Tomas Eneroth aldrig varit ute på den öppna arbetsmarknaden. Han tycks heller inte ha bedrivit några mer avancerade studier.

Enligt meritförteckningen föddes han i Växjö 1966. 28 år senare valdes han in i riksdagen och där har han lyckats bli kvar.

Ambitiösa ledamöter brukar samla på sig mängder med uppdrag men så icke Eneroth. Det är det mest intressanta med honom. Enligt meritförteckningen har han varit ledamot i Datalagskommittén (1997) och ordförande i Läroplansöversynen (2001).

Han var under flera år ordförande i socialförsäkringsutskottet, vilket är tungt, men det gör honom knappast till expert på bilar och fordonsindustrin.

Ändå kan han säga:

– Världens bästa bilbyggare.

Just de orden använde han i tisdags när han skulle kommentera Saabkrisen i Aktuellt.

– Världens bästa bilbyggare bör ha goda möjligheter att hitta nya intressenter.

Nu ska man inte ta Tomas Eneroth så bokstavligt. Han vet inte vad han talar om men han vet vad han säger.

Han försöker skapa en dolkstötslegend.

Om Saab är världens bästa bilbyggare blir den outtalade slutsatsen att någon bär skulden för företagets undergång. Ett förräderi. Förklaringen ligger inte i att Saab gått med förlust i decennier och att fabriken för närvarande bara levererar 100 fordon per dag, vilket gör produktionen mer symbolisk än industriellt livsduglig.

Skulden ligger naturligtvis hos regeringen som Eneroth anklagar för att vara passiv och ointresserad. Näringsminister Maud Olofsson och statsminister Reinfeldt hugger en dolk i ryggen på Saab. Ursäkta det klumpiga bildspråket.



Det blir andra bullar med Tomas Eneroth som näringsminister. Till skillnad från Maud Olofsson är han intresserad av Saab. Han utlovar ett ”aktivt agerande” samt att man måste ”anstränga sig till det yttersta”.

Klart som korvspad. Låt Tomas Eneroth rädda världens bästa bilbyggare!


Läs mer:Jag tycker att PK:s skrivning är bra säger JG!

Inga kommentarer:

Bloggarkiv

SiteMeter

Twingly Blog Search hogrelius Search results for “hogrelius”

Annonser

Anpassad sökning
<

Translate