söndag, september 28, 2008

Råkapitalismens fall i USA!

President Bush lämnar ett land i ekonomiskt kaos efter sig nu när hans period är över, även om statsapparaten nu måste ingripa och pumpa in ofattbara summor i banksystemet. När Bill Clinton var president så ville han reformera samhället med bla en obligatorisk sjukförsäkring för alla. Tyvärr reste motståndarna motstånd mot all sådan reformpolitik och allt blev vid det gamla. Idag så är det många som inser att det var början till slutet för den typ av kapitalism som Bush främst har varit förespråkare för.
När människor med systemets godkännande börjar att "överkonsumera" tex med husköp då slog man in på en farlig väg. Sjukdom eller arbetslöshet gjorde att många inte kunde betala sina lån och tvingades att lämna sina hus. Priserna sjönk på alla fastigheter och husen blev stående tomma. Bankerna tog över dessa hus vilka blev totalt värdelösa med förfall och förstörelse i spåren.
Bubblan växte för att i somras spricka. Resten vet vi. I dagarna försöker staten,presidenten och kongressen att sy ihop ett ekonomiskt paket som ska rädda systemet.
Välfärdssystemet i särskilt Norden är ett föredöme vilket även de borgeliga partierna ställer upp på.
Här bör inte en sådan krasch behöva hända även om det finns tecken på att vissa bankers saldo inte står helt rätt till. Jag tänker då på framförallt vissa affärsbanker och deras utlåning i Baltikum.

När det nu blir en ny president i USA så får man hoppas att han slår in på en helt annan politik än den som Bush har fört. Detta är ett måste även för världens folk eftersom USA besitter ett mycket stort inflytande över världsekonomin!

Sent ikväll godkändes planen för att köpa upp bankernas skulder:
"Vi har hittat lösningar på allt", sa den republikanska senatorn Judd Gregg i samband med ett pressmöte. 

De båda presidentkandidaterna Barack Obama och John McCain ställde sig bakom huvuddragen i planen. 

"Vi måste svälja och sedan gå vidare med planen. Alternativet att inte göra någonting fins helt enkelt inte", sa John McCain. 

Republikanerna har märkligt nog varit de som gjort störst motstånd mot planen trots att den kommer från deras egna partikamrater i Vita Huset. 

För att få med sig dem har demokraterna gjort en rad eftergifter. Det viktigaste är en parallell, mer marknadsanpassad lösning för banker som vill köpa försäkringar mot kreditförluster i stället för att gå till staten och be om hjälp. 

I övrigt ser planen just nu ut ungefär så här: 

Totalt satsas 700 miljarder dollar för att köpa upp osäkra bolånepapper från bankerna. Men i det första skedet får finansministern bara tillgång till 250 miljarder. 

Kongressen kommer också att ha en omfattande kontroll över regeringens agerande. I överstyrelsen kommer bland annat centralbanken Federal Reserver chef Ben Bernanke ingå. 

I förslaget finns också begränsningar i lön för toppcheferna på de banker som tar emot pengarna. Lönetaket blir nu en halv miljon dollar. 

Enligt förslaget ska regeringen kunna få aktier i de banker man hjälper. 

Henry Gooss, vd för Investor Growth Capital i New York menar att en någon form av statlig plan för att rädda bankerna är nödvändig.

Inga kommentarer:

Bloggarkiv

SiteMeter

Twingly Blog Search hogrelius Search results for “hogrelius”

Annonser

Anpassad sökning
<

Translate