tisdag, april 15, 2008

Välfärd för pensionärer?

Igår var jag på Folktandvården och lagade ett hål plus att jag tog bort tandsten. Trevlig personal och allt gick på en timme!
Räkningen var fixad på en minut, naturligtvis betalning direkt vid utgången.
1300 kronor kostade kalaset. Kan tyckas vara en struntsumma idag och är väl det för de flesta i arbetsför ålder. För mig innebar det att 30 % av det jag har att leva på efter att skatt och hyra är betald har förbrukats.
De som är räknenissar kan ju roa sig med att räkna ut vad jag då har kvar till el,tv-avgift,tidning,kläder och framförallt mat!
Sen säger Anders Borg att de pensionärer som har det sämst ska få påslag . Jojo, jag har tidigare påvisat att det skiljer ca 20 kronor mellan en med grundpension och vi som har arbetat tex inom vården med dålig slutpension .De får hyran betald och det jämnar ut allting eftersom vi andra måste betala hela vår hyra. Det ska bli intressant att se hur regeringen lycka och lösa frågan om bidraget kontra höjd pension för dessa med låg pension? Höjd pension med lägre bidrag blir väl lika med noll kan jag tänka mig.
Det värsta med låg pension är att det är svårt att klara oförutsedda kostnader men som tur är så gillar jag att äta gröt så det ordnar sig alltid.
Det som förvånar mig idag är att var man än kommer på stan så är det fullt på alla kaffeställen, mest ungdomar som sitter och sörplar latte för 30-40 kronor muggen! Själv får jag ett kilo kaffe i affären för dessa pengar så det är bäst att hålla sig till detta. Samma grej ser man på lunchen överallt idag, fullt med ätande och idag ger man ofta upp till 79 kronor för en måltid. Skulle jag som pensionär gå ut varje dag och äta då skulle jag gå bankrutt!
När man bara har en liten summa att spendera så lär man snart att hantera detta. Det blir tex blodpudding,gröten,ärtsopppan osv! Nykter och rökfri! Bilfri! Samt Microsoftfri , det duger utmärkt med Ubuntu och alla fria programvaror ute i Linuxvärlden!
En del förvånar sig över att jag bor i en HSB-förening men det är faktiskt billigare än att bo i hyresrätt trots lån! Enkel matematik så att säga! Vår förening har dessutom investerat i vindkraft med lägre elpriser som följd för oss på sikt.

För att återkomma till det jag började med , tandläkarkostnader! Ett krav man skulle ställa det vore att tandvården inlämmades i sjukvården! Samma avgifter, samma tak! Det vore bästa hjälpen åt alla!

Inga kommentarer:

Bloggarkiv

SiteMeter

Twingly Blog Search hogrelius Search results for “hogrelius”

Annonser

Anpassad sökning
<

Translate