måndag, augusti 02, 2010

2 augusti glömmer jag inte!



Det här är Elly Högrelius! Min far Bänkt är också med på en bild tagen i Boliden på trettiotalet. Idag skulle Elly fyllt 99 år men jag säger bara att det var bra att hon inte blev så gammal. Det är ytterst få som i en sådan hög ålder är spänstiga i kropp och sinne.

Livet är en spiral vilken går uppåt hela tiden. Utan Elly och Bänkt så hade tex. jag själv inte funnits idag och inte heller mina barn och barnbarn.

Idag så fyller ett av mina barnbarn ,Fanny, hela 18 år och blir myndig. Utan Ellys framfödande av mig så hade ingen Fanny funnits!

I denna livets spiral så finns det gener från hela släktled bakåt.
Ingen vet av vem och vilka genetiska drag man begåvas med. Mycket kan vi inte göra något åt men vår hjärna ger oss i viss mån en  chans att välja väg i livet.
Vi behöver inte bli som våra föräldrar! Det är många gånger en svår väg att gå detta att bryta med vanor och uppfattningar vilka "prackas" på oss under uppväxten.
Barn under sju år är betydligt friare i sina tankar än senare i livet.Sannare,godare,vetgiriga......när fostran och skolan kommer in så förändras mycket. Många bra saker vilka man hade som litet barn mer eller mindre förstörs.

Som förälder har man ett stort ansvar och ibland är det så stort och svårt så att man inte mäktar med det helt . Jag försöker att intala mig att de flesta gör så gott de kan och förmår. Beroende på sin egen uppväxt så blir man den människa vilken också ska ta ansvar för egna barns uppväxt.

Min mamma och hennes två syskon hade inte en lätt barndom. Svåra konflikter i hemmet skapade en känsla för dem att inte vara älskade. När ett barn tvingas att växa upp så då blir det också svårt att ge kärlek till sina egna barn
Här har vi "spiralens" stora svårighet. Generation efter generation överför vissa svagheter tex att inte kunna visa kärlek. Det sociala arvet brukar experterna tala om när vuxna överför sina "svårigheter" till det kommande släktet.
Ibland måste man då som tonåring eller vuxen bryta negativa mönster men det behövs stor kraft till detta. Det är allt för lätt att gå i sina föräldrars fotspår tex hör man människor säga ibland att de är födda till sossar eller annat. "Mina föräldrar gjorde alltid så" kan man höra.

Du som läser det här kan ju fundera litet över om du är lik dina föräldrar i uppfattningar och åsikter!

Det finns barn vilka helt bryter med sina föräldrar av olika skäl men det är bara skenbart, de kommer inte heller från "spiralen" vare sig man vill eller ej.
Jag skriver om min mamma därför att hon var den som födde mig till livet och det kommer jag aldrig ifrån.
Jag kan inte tänka bort henne eller hur? Lika lite som du som läser det här kan "tänka" bort någon av dina föräldrar!

Inga kommentarer:

Bloggarkiv

SiteMeter

Twingly Blog Search hogrelius Search results for “hogrelius”

Annonser

Anpassad sökning
<

Translate