Tysklands förbundskansler Olaf Scholz på industribesök. Med nuvarande utveckling kan det bli allt färre företag att besöka, spår den tyska handelskammaren.FOTO: HEIDE PINKALL/SHUTTERSTOCK.
Industrin lämnar Tyskland i snabb takt!
Höga energipriser är en viktig anledning till att industriföretag lämnar landet. Utflyttningen ser dessutom ut att öka takten. Detta är naturligtvis dåliga nyheter för Tyskland, men även för Sverige. Tyskland är Sveriges största handelspartner, och ett svagare Tyskland påverkar även Sveriges ekonomi.
Den tyska handelskammaren med 3 300 medlemsföretag har nyligen gjort en enkätundersökning bland sina medlemmar om hur de ser på framtiden. Resultatet är ingen uppmuntrande läsning om man är tysk regering, och även den svenska regeringen bör ta mer än en förströdd titt på situationen.
En stor – och ökande – andel av de tyska industriföretagen ser mörkt på framtiden. Allt fler överväger att lämna landet, och i flera fall har man redan inlett uttåget. Allra mest alarmerande är situationen i de största företagen. Dessa pekar i hög grad ut energisituationen som boven i dramat.
”Förtroendet för den tyska ekonomiska politiken inom energisektorn är allvarligt skadat”, kommenterade handelskammarens vice vd Achim Dercks när rapporten släpptes. ”Under åren innan 2023 såg många företag möjligheter inom omställning av energisektorn för egen del. Nu säger många företag att riskerna är betydligt större än möjligheterna.”
Detta borde vara en väckarklocka för politiker över hela Europa, inklusive vårt eget land. Det har under ett antal år varit ett vanligt förekommande politiskt mantra att Den Gröna Omställningen innebär fantastiska möjligheter. Avsikten har varit att genom att ligga i global framkant i denna omställning kommer Europas företag att utveckla produkter och tjänster som sedan övriga världen kommer att efterfråga. EU:s paket om runt tio tusen miljarder kronor för att stimulera ekonomisk tillväxt efter pandemin bygger närmast uteslutande på sådana visioner. Att de ledande företagen i EU:s största ekonomi nu inte tror på visionen borde vara minst sagt besvärande för beslutsfattarna.
Hur många företag handlar det då om som planerar att lägga sina investeringar i andra länder, eller rent av att lämna Tyskland helt och hållet? Industriföretag med höga elkostnader (definierat som minst 14 procent av företagets totala kostnader) uppvisar nästan en fördubbling på två år, från 25 till 45 procent från 2022 till 2024. Bland större företag, med minst 500 anställda, har man gått från 37 till 51 procent under samma två år.
Att hälften av Tysklands storföretag söker en bättre framtid i andra länder är naturligtvis oroande i sig för landet som helhet. Det blir inte muntrare av att dessa företag i många fall redan har betydande verksamhet i andra länder, vilket gör det lättare och snabbare att flytta ut verksamhet. ”Avindustrialiseringen av Tyskland har börjat och det känns som om ingen motverkar den”, skrev ett industriföretag i västra Tyskland som kommentar i sitt enkätsvar.
Mot bakgrund av att de ekonomiska prognoserna är de svagaste i en europeisk jämförelse, har den federala regeringen nyligen presenterat en strategisk plan för tillväxt. ”Men i denna har den federala regeringen tyvärr helt utelämnat hållbara lösningar på energiförsörjningen och energiprisfrågan”, skrev Dercks. För många företag från industrin är dock detta just nu den avgörande lokaliseringsfrågan, enligt honom: ”Om du inte har detta på din radar kommer du att se avindustrialisering av vårt land.”
Förbundskansler Olaf Scholz från Socialdemokraterna och vice förbundskansler Robert Habeck, tilllika ekonomi och klimatminister från De gröna, påpekar ofta att energipriserna har fallit efter rekordnivåerna under det första året av kriget i Ukraina. Då hänvisar man oftast till priser på spotmarknader eller tariffer till hushåll. Tråkigt nog för företagen är detta en klen tröst. Ingetdera har stor påverkan på företagens långsiktiga kostnader och investeringsrisker.
På marknaderna för de långsiktiga priserna är elpriserna fortsatt dubbelt så höga som innan 2021 års prisuppgång. Fossilgas kostar fyra till fem gånger mer än i USA. ”Mot denna bakgrund är det uppenbart att regeringens representanter försöker dölja den bistra verkligheten med noga utvalda exempel”, framhöll Dercks.
Den stora kemikoncernen BASF har redan meddelat att de slutar att investera i Tyskland. Alla nya anläggningar kommer att läggas i Nordamerika och Asien. Volkswagen är i färd med att för första gången i företagets 80-åriga historia stänga en fabrik i hemlandet.
Dessa och många andra exempel tycks ännu inte ha avsatt några djupare spår i den tyska regeringens agerande. Nyligen förklarade en representant för regeringen att industrin måste lära sig att leva med varierande tillgång på el och kraftigt volatila priser. Industrin får helt enkelt producera mycket då tillgången är god och priserna är låga, och dra ner på produktionen vid motsatsen, var budskapet. Mottagandet från industrins representanter kan sammanfattas med stela överläppar. Den tyska industrin röstar just nu med fötterna – genom att lämna landet.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar