onsdag, november 27, 2024

De väljer bort X! Världen idag rapporterar!

 

Dagens Nyheter väljer bort digitala plattformen X med hänvisning till ägaren Elon Musks förändringar av sajten samt dennes stöd till Donald Trump. Samtidigt är tidningen aktiv på kinesiskt ägda Tiktok. Även ärkebiskop Martin Modéus och Svenska kyrkan har nyligen pausat sina aktiviteter på X.

Sedan Elon Musk tog över Twitter, numera X, har plattformen blivit mer öppen. Tidigare blockerades material som ansågs vara desinformation, även om det i slutänden inte alltid visade sig vara desinformation. Nu finns både mer grovt material och politiskt kontroversiellt material på plattformen. 

Det har gjort att flera aktörer och personer – inte minst på den vänster­liberala kanten – valt att lämna X. 

Brittiska The Guardian och spanska La Vanguardia är två exempel på stora mediehus som nyligen bestämt sig för att lämna plattformen, och nu hakar Dagens Nyheter på den trenden. 

I en debatt i SVT:s Morgon­studion debatterade DN:s chef­redaktör Peter Wolodarski och Kvartals chefredaktör Jörgen Huitfeldt det hela. 

Wolodarski motiverade DN:s beslut med att Elon Musk ”monterat ner” arbetet med säkerhet och motverkande av ”desinformation”. Han sade vidare att X blivit ”mer politiskt” när Musk som ägare öppet började kampanja för Donald Trump.

– Det är en stor förändring som har inträffat de senaste tre åren, skulle jag säga, och det sammanfaller med att Elon Musk blev ägare av Twitter, sade han. 

Jörgen Huitfeldt kunde inte låta bli att replikera på Wolodarskis utspel om att X blivit mer politiskt.

– Som att det inte varit det förut. Vi vet alla att X censurerade bort nyheten om Hunter Bidens laptop förra valrörelsen, sade Huitfeldt och betonade att han knappt kan tänka sig någon handling som skulle vara mer politisk än så.

Huitfeldt medgav samtidigt att atmosfären på X blivit grövre.

– Det är en del av Musks tänk kring yttrandefrihet, sade han.

Samtidigt som DN lämnar X är man fortfarande aktiv på Tiktok, en digital plattform med ägarskap i det kommuniststyrda Kina. 

– Att man kan vara på Tiktok … och samtidigt klaga på X är höjden av hyckleri, sade Jörgen Huitfeldt.

– Det finns absolut stora problem med hela Tiktoks ägarskap, medgav Wolodarski samtidigt som han torgförde sin åsikt om att den ”öppna manipulation” han hävdar sker på X inte gått lika långt på Tiktok.

– Det är nästan tryggare med den öppna manipulationen än den kinesiska varianten, inflikade Huitfeldt.

Även ärkebiskop Martin Modéus har nyligen valt att inaktivera sitt X-konto. Världen idag kontaktar honom för att höra varför han valt att göra detta nu och inte tidigare. 

Twitter och numera X har tidigare haft en viktig betydelse i den mediala världen. Men vi bedömer nu att X har spelat ut sin roll för det som är viktigt – det förtroende­fulla samtalet i samhället. Vi vill lägga resurser på plattformar där vi verkligen kan göra nytta, säger Modéus i ett mejl till Världen idag.

Hur ser ärkebiskopen på argumentet att det är betydelsefullt att vara aktiv på X i syfte att sprida det kristna budskapet till människor som använder denna digitala plattform?

– Som kyrka är vi inte beroende av vissa specifika kanaler, utan finns där människor finns. Men vi har ändliga resurser, och behöver regelbundet göra en pågående analys av var det är klokt att sätta in de resurserna. Jag kommer givetvis att fortsätta stå upp för det kristna budskapet i olika sammanhang, där en viktig del är i sociala medier, säger Martin Modéus som kommer att fortsätta vara aktiv på Facebook och Instagram.

Även Svenska kyrkan nationellt har pausat sitt X-konto.

Twitter var inte ensamt om att anklagas för censur. I augusti år skrev Världen idag om att Facebook­grundaren Mark Zuckerberg uppgav att de utsatts för påverkans­försök från Joe Bidens administration och Vita huset. Det handlade om påtryckningar gällande innehåll om covid-19 och innehåll om kontroverserna kring presidentens son Hunter Biden.


reporter


Inga kommentarer:

Bloggarkiv

SiteMeter

Twingly Blog Search hogrelius Search results for “hogrelius”

Annonser

Anpassad sökning
<

Translate