fredag, maj 07, 2010

Reumatikerforskning

Idag hade jag ett mycket intressant och givande möte med de främsta forskarna inom reumatologin. Jag blev inbjuden av Reumatikerförbundet pga av mångårigt stöd för  deras viktiga uppgift.
Idag så överlämnades åtskilliga miljoner kronor till Karolinska sjukhuset där de bedriver avancerad forskning i denna sveriges största kvinnosjukdom.
Många professorer närvarade och berättade om sin forskning. Till kaffet fick vi möjlighet att samtala med dem . Då lyftes en börda av mina axlar vilken jag burit i många år i form av skuldkänslor.
Jag var i många år gift med en reumatiker och alla vet hur ont de har tidvis.Vi hade mycket att stå i samt utökade vår familj med två barn.Ibland blev det gnissel i vårt liv i form av hustruns sjukdom. Jag tyckte ibland att jag hade krävt för mycket av henne i form av rörelse och arbete men jag orkade inte dra hela lasset själv.
Idag så talade en professor i sjukgymnastik om hur man omvärderat detta med motion för reumatiker. Det har visat sig att lämplig motion till och med håller tillbaka sjukdomen.
Det var skönt för mig att höra dessa nya rön och jag beskrev för professorn vad jag hade gått med för tankar i alla år. Det kan du glömma, sa hon! Din hustru mådde säkert bara bra av att röra sig!

Orsaken till denna grymma sjukdom vet man ej  men man har idag mycket klart för sig hela förloppet och kan hindra de värsta skadorna idag. Ingen ska i princip behöva hamna i rullstol längre

.http://www.reumatikerforbundet.org/start.asp?sida=

Inga kommentarer:

Bloggarkiv

SiteMeter

Twingly Blog Search hogrelius Search results for “hogrelius”

Annonser

Anpassad sökning
<

Translate