torsdag, maj 22, 2008

Åter till Malmö




Det här var en gång en framgångsrik affär för vinyl och cd. Där såldes även biljetter
till olika spelningar. Många kända musikers konserter har de sålt biljetter åt!


Ja , så kan det gå när inte haspen ligger på! Det är många som får stänga nu , det är inte lönsamt längre. Läget är ungefär som i slutet av fonografrullarnas tid, de försvann och den sk stenkakan kom till oss konsumenter. Den höll i många år ,var särskilt seglivad i vårt land.
I USA hade de redan vinyl i slutet av 40-talet, äger själv en inspelning med Armstrong från 1948!
Elvis kom ut på stenkaka ända fram tills 1956 med ett mycket gott ljud. Sen dog den branchen för gott! Minns när elaffären hemma dumpade ut sina 78 varvs- skivor för 1 kr styck!
LP och EP tog över.
Folk har alltid klagat och gnällt när ny teknik kommer. När jag köpte min första (dyra) cd-spelare så fanns det inte mer än ett fåtal butiker i Sverige att köpa cd i. Alla sa som vanligt till mig, "det där kommer inte att gå, sämre ljud osv"! Tja, vi vet ju hur det gick med den saken.
Nu flämtar både cdskivan och affärerna som säljer. Bolagen har ropat på polis länge inför det nya!
Allt är som vanligt! De gamla förstår sig ej på tekniken, de tror fortfarande att en dator är en ordbehandlare. De använder sällan sin ev. dator till musik eller tv!
Möjligheten till att fixa sina digitala bilder i datorn börjar sakta att komma i bruk och det är bra!
Som sagt var så kommer jag ihåg denna diskussion också."Tacka vet jag en riktig kamera med rulle i som man kan framkalla"!
Jaha, sa jag . Det går att framkalla pappersbilder också av de digitala bilderna på flera sätt.
Skicka filerna direkt till ett lab sa jag. Eller ta med minneskortet i kameran till en affär!

Vad gäller musiken så har redan denna flyttats över till datorns värld på många sätt. Vissa anser att fildelning är kriminellt samtidigt som de under åren har haft kopierade kasettband till sin bil och spelat dem där. Det var mycket bråk om detta också under en tid tills det blev lagligt att kopiera för eget bruk samt avgift på kasettinköp. På brännbara cd och dvd är det också extra skatt . De stora bolagen som ofta äger cdindustrin äger också tillverkningen av mp3spelare och all utrustning som behövs för att både bränna och föra över filer.
De talar med kluven tunga och ljuger folk fulla med underliga åsikter om fildelning.
Jag som har varit med länge och kommer ihåg när de första mp3 försöken gjordes kommer också ihåg att industrin för ljud fullkomligt nonchalerade det nya vilket sakta växte fram!
Man brukar tala om respekt ibland . Jag känner ingen respekt för dessa infantila bolagsherrar som har sovit bort sin tid bakom breda skrivbord.
De borde ha stöttat och bekostat de som arbetade fram all ny teknik samt lagt upp vettiga sidor för nedladdning. Billigt!!
De borde tänka som IKEA, hellre sälja billigt och mycket och på detta sätt tjäna sina pengar.
Ingvar Kamprad är ett föredöme på många sätt. Inte minst genom sin bank IKANO! En bank vilken idag har givit sig ut på bostadsmarknaden och lånar ut pengar till byggherrar. Hög ränta på insatt kapital och låga utlåningsräntor. De gamla bankerna är som cd-industrin, de lever på gamla lagrar tack vare att folk är lite tröga på att ändra sina vanor. Svenskarna är ett mycket konservativt folk i många avseenden!

Inga kommentarer:

Bloggarkiv

SiteMeter

Twingly Blog Search hogrelius Search results for “hogrelius”

Annonser

Anpassad sökning
<

Translate