söndag, februari 02, 2025

Max Federmann: Pappa överlevde Förintelsen /Världen idag.

Theodor Federmanns familj tvingades fly till Polen när nazisterna tog makten i Tyskland. Han överlevde både Buchenwalds och Bergen-Belsens läger. Foto privat.

I Bergen Belsen fanns judar från hela Europa. Det var här som Anne Frank och hennes syster Margot avled. Max Federmanns pappa överlevde både Bergen-Belsen och Buchenwald. Här berättar Max om sin pappas historia, med anledning av att 80-årsdagen av Auschwitz befrielse högtidlighölls tidigare i veckan.

Jag är son till två föräldrar som båda överlevde Förintelsen. Mamma, Judith, född i Ungern, överlevde Auschwitz och kom till Sverige med det så kallade ”spök­tåget” från koncentrations­lägret Ravens­brück i norra Tyskland 1945. Mammas berättelse kan man höra henne berätta i podden ”Överlevarna på nätet”. 

Min pappa, Theodor Federmann, föddes i Hannover 1923. Pappas familj bestod av fem personer. Fadern, Jakob, och hans fru, Rosa, hade invandrat från Polen till Tyskland 1920. De fick tre barn: Lotti, Theodor och Malli. 


Jakob förvärvade 1922 ett hus på Ballhof­­strasse 5 i Hannovers gamla stadsdel, där han inrättade sin skrädderiverksamhet.

När nazisterna kom till makten 1933 började förföljelserna direkt. År 1936 tvingades Jakob sälja sitt hus, vilket skulle rivas för att ge plats åt en nazistisk parad­plats framför Hitlerjugends kansli. Detta var samma år som min pappa, Theodor, gjorde sin bar mitzva (den judiska mot­svarigheten till konfirmation). 


Pappa, som var en talangfull violinist, älskade opera och klassisk musik. 

Familjen tvingades nu flytta till Knochen­hauer­strasse 46, även detta i den gamla stadsdelen (Altstadt).

Greppet om de tyska judarna hårdnade och kulminerade den 9 november 1938 under den så kallade Kristallnatten, då SS-trupper plundrade och brände ner den vackra, stora Neue Synagoge från 1870 på Bergstrasse, samt plundrade flera judiska hem och butiker i Hannover.

Under 1938–1939 utvisades alla judar med polska medborgarskap, cirka 50 000, från Tyskland till Polen. Familjen Federmann förlorade allt och tvingades 26 juni 1939 att bosätta sig i polska staden Czesto­chowa, förutom äldsta dottern Lotti som modigt gått till Gestapo och lyckats förvärva ett engångspass, för att i sista sekund ta sig till England i augusti 1939. 

Mamma Rosa och dottern Malli deport­erades senare till Rigas getto, där de under svåra omständigheter tvingades utföra slavarbete ända till slutet av kriget.

Jag är son till två föräldrar som båda överlevde Förintelsen

Kvar i Czestochowa, där nazisterna samlade alla judar i det som kom att bli stadens getto, var min pappa och farfar. De arbetsföra tvingades arbeta i tyskarnas militärindustri­anläggningar, medan de som var oförmögna att arbeta deporterades i omgångar till förintelselägret Treblinka, där de mördades. 

Det var ont om mat och befolkningen – som mest 48 000 – svalt.

Numerären i gettot minskade dock stadigt genom deportationer och folk som dog av svält och umbäranden. Då minskades gettots yta från ”det stora till det lilla gettot”, som var en bråkdel av det ursprungliga. Av de kvarvarande 6 000 invånarna avrättades 850 direkt på plats i det lilla gettot.

Under ledning av Mordechaj Zylberberg bildades en motståndsgrupp på cirka 300 personer som förde en omöjlig kamp mot förtryckarna. Zylberberg begick självmord när soldaterna närmade sig hans bunker. 


Bild från lägret i Buchenwald, 1945. Nobelpristagaren Eli Wiesel är nummer sju från vänster på andra raden.

 

 



 

Inga kommentarer:

Bloggarkiv

SiteMeter

Twingly Blog Search hogrelius Search results for “hogrelius”

Annonser

Anpassad sökning
<

Translate