Ubuntu Sverige nu tiotusen medlemmar
Tisdagen den 14 oktober fick Ubuntu Sverige sin tiotusende medlem. Ubuntu Sverige (ubuntu-se.org) är den svenska gemenskapen för linuxdistributionen Ubuntu. Ubuntu är fri programvara för vanliga människor och deras vanliga datorer. Ubuntu är på väg att ta ifrån Microsoft marknadsdominansen.
- Tiotusen medlemmar, det betyder att vi exempelvis är större än Miljöpartiet, bara för att ha något att jämföra med, säger Urban Anjar, kontaktperson och team-leader för Ubuntu Sverige. Att vi blivit så många beror helt enkelt på att vi har förtjänat det, fortsätter han. Ubuntu är ruggigt bra programvara som du kan ladda ner lagligt och alldeles gratis. Men det finns flera andra riktigt bra linuxdistributioner, som SuSE och RedHat, det som gör Ubuntu unikt är framför allt vår community och det är en avgörande skillnad. Även med programvara i världsklass behöver man hjälp, råd och lite mänsklig uppmuntran. Det får man med Ubuntu.
Linus Unnebäck, heter den tiotusende medlemmen och han är från Skultuna. Han har faktiskt använt Ubuntu flera år och dessförinnan andra linuxdistributioner.
- Jag fick det rekommenderat och tyckte det var väldigt bra, jag gillar deras pakethanteringssytem väldigt mycket, säger Linus när vi undrar varför han använder just Ubuntu.
- Ubuntu Sverige har gjort ett väldigt bra intryck. Jag håller på att tvinga på klasskompisar Ubuntu just nu, och när dom väl har provat det så älskar dom det, fortsätter den tiotusende medlemmen.
De egenskaper många nämner om Ubuntu är att det är virusfritt och att det är lätt att använda. ”Det bara fungerar” är ett vanligt uttryck bland Ubuntus användare. I sitt standardutförande har brunt skrivbord och bruna ramar på fönstren. Den bruna färgen är varm och mänsklig hävdar Mark Shuttleworth, IT-miljardären som grundade Ubuntu. Ubuntu är också inriktat på vanliga människor och deras vanliga laptops och skrivbordsdatorer. Resten av linuxvärlden har mer fokuserat på servrar, superdatorer och inbygda system. Många är också inriktade på att utgöra en intellektuell utmaning för linuxspecialister.
- Vårt fokus är att det ska vara enkelt att installera, enkelt att använda och att alla program som vanligt folk behöver ska finnas med från början. Det ska vara så strulfritt det bara går, men man ska också enkelt kunna få hjälp när ändå någonting går fel. Det är bland annat där vår community kommer in. Hos oss får du hjälp nästan dygnet runt fortsätter Urban Anjar.
- I kväll ska vi fira att vi passerat tiotusen. Nu är det fest, men i morgon är det vardag igen och då ska vi bereda vägen för nästa ubuntuversion, 8.10, som kommer om ett par veckor. Den innehåller många nyheter och kommer framför allt att göra livet lättare för alla oss som använder trådlösa nätverk, 3G-anslutningar och sådant i våra bärbara datorer. Lite längre fram måste vi bereda oss på ännu fler medlemmar, om ett år är vi antagligen tjugotusen. Vårt mål är att bryta Microsofts dominans på marknaden och därför ska vi växa mycket mer, säger Urban Anjar.
Ubuntu Sverige är Approved Local Community Team för Ubuntu i Sverige. Där finns ett forum där man kan ställa frågor om allt som rör Ubuntu och även föra mer sociala diskussioner. De har också utförlig dokumentation av hur man använder Ubuntu på alla upptänkliga sätt. Användare som hjälper varandra, det är framgångskonceptet för Ubuntu.
Nyheter i Ubuntu 8.10 Intrepid Ibex
Var sjätte månad släpps en ny version av Ubuntu och snart är det dags igen, den 30:e oktober släpps Ubuntu 8.10 (Intrepid Ibex). Som vanligt innehåller den nya versionen mängder av nya funktioner och buggfixar, stort som smått. Här är de viktigaste nyheterna:
Förbättrad nätverkshantering
Nu blir det ännu enklare att koppla upp sin bärbara dator till olika nätverk. Med den nya versionen av NetworkManager behöver man inte längre vara inloggad för att kunna ansluta till ett nätverk, utan datorn ansluts direkt när den startas. Dessutom finns det numera stöd för mobilt bredband samt för att använda flera nätverkskort samtidigt.
Serverprogramvara som man installerar är bättre integrerade med brandväggen UFW så att det blir lättare att öppna upp de portar som används.
Förbättrad skrivarhantering
När man ansluter en ny skrivare laddas rätt drivrutin ner från nätet, det underlättar för dem som använder lite ovanligare skrivare eller modeller som lanseras efter att Ubuntu 8.10 släpps.
Krypterade filer
Med Ubuntu 8.10 kan man enkelt kryptera sina känsligaste filer. En speciell katalog skapas automatiskt i hemkatalogen och alla filer man sparar där krypteras med AES. Man behöver inget ytterligare lösenord för detta utan katalogen låses automatiskt upp varje gång man loggar in.
Gästanvändare
När man lånar ut sin dator tillfälligt vill man ju inte riskera att någon t.ex. utnyttjar de sparade lösenorden i webbläsare eller får tag annan känslig information. Men nu går det enkelt att logga in som gäst i systemet, en gästanvändare har begränsade rättigheter i systemet och får bara tillgång till det nödvändigaste.
Gnome 2.24
Filbläddraren Nautilus har fått flikar för att visa flera mappar i samma fönster, hanteringen av filarkiv har förbättrats och tillfälligt anslutna diskenheter kan nu avmonteras med en enkel knapptryckning i Platser. Volymkontrollen har bättre stöd för PulseAudio.
Pidgin 2.5
Den populära klienten för snabbmeddelanden har förbättras ytterligare. Framför allt så har stödet för Live Messenger blivit bättre, nu kan man använda personliga statusmeddelanden och skicka iväg egna smilisar. Dessutom kan man ta emot meddelanden som skickats medan man varit frånkopplad.
Transmission 1.33
Transmission har uppdaterats till version 1.33. En popup-ruta dyker nu upp när en fil har laddats ner och man kan låta Transmission bevaka kataloger så att filer delas ut automatiskt. Stödet för multitrackertorrents har förbättras och UPnP ska snabbare kunna öppna portar i brandväggen.
Linux 2.6.27
Den nya versionen av Linux-kärnan innehåller som vanligt mängder av ny funktionalitet. Många nya drivrutiner har lagts till, t.ex. så stöds nu de flesta webbkamerorna på marknaden. Systemet för att försätta datorn i viloläge har skrivits om från grunden, kärnans hantering av flerprocessorsystem har optimerats och virtualiseringssystemet KVM har fått fler funktioner.
Övrigt
Förrutom dessa förändringar så har många andra av de tusentals program som finns för Ubuntu uppdaterats.
I nuläget verkar det som att OpenOffice 3.0 inte kommer med, det beror på att den släptes för sent för att hinna utvärderas ordentlig.
Wikipedia antar Ubuntu för sin serverinfrastruktur
Wikimedia Foundation, organisationen bakom Wikipedia-projektet, är i färd med att migrera sina servrar till Ubuntu Linux. Wikimedias flytt till Ubuntu är ett led i strävan att förenkla administrationen av organisationens 400 servrar, som tidigare körde en blandning av olika versioner av Red Hat och Fedora.
Ubuntu har uppnått en oöverträffad nivå av framgång på Desktop-marknaden, men fördelningen har gått långsamt att få acceptans för servrar. Wikimedia antagande av Ubuntu skulle kunna bidra till ökad synlighet i servermarknaden och visa Ubuntus användbarhet i storskalig användning.
Även om Wikimedia Foundation är en icke vinstdrivande organisationen som främst finansieras genom donationer, är organisationens tekniska krav av stor betydelse. Däremot kommer migreringen inte inbringa några större pengar till Canonical då Wikimedia har tänkt sköta supporten och driften på egen hand.
Wikimedias hela samling av webbplatser, som omfattar Wikipedia, Wikisource, Wikiquote, Wikinews och flera andra serverar har ungefär 10 miljarder sidvisningar per månad. Som mest har trafiken nått hela 50.000 HTTP-förfrågningar per sekund. O
rganisationens budget för hårdvara är hittills ungefär 10.5 miljoner kronor och man satsar 250.000 kronor per månad på bandbredd. Hela den tekniska infrastrukturen sköts av en liten IT-personal består av endast fyra anställda och tre volontärer.