Min stora låda fylld med band är en guldgruva att gräva i för där finns inspelningar från 1960 och framåt. Tio i topp,kvällstoppen och allt vad det hette på den tiden. En ung Klas Burling eller Lill Lindfors leder de olika programmen.
Hemma i min lilla stad var jag ensam om att ha en bandspelare och den kostade mig lika mycket som en ny Puchmoped!
Men på den tiden arbetade vi killar ofta från det vi var 14 år och kunde spara ihop både till moped och som i mitt fall även en bra rullbandspelare.
Jag delade med mig av min musik genom att vara en populär gäst på olika fester. Sedan när kasettspelarna blev vanliga så kopierade man över till kompisarnas apparater.Allt sånt var lagligt!
Nu finns dessa "bandspelare" på Internet,såg för övrigt att Real Players nya jukebox och allt i allo har denna funktion till inspelning av musik på nätet.
Real är en av världens äldsta och största internetbolag för musik och video och de har förstått under hela sin historia att vara kundvänliga.
Nu har regeringen lagt fram riktlinjer för fildelning och de olika bolagen ska kunna få ut ipnummer på de som fildelar.Samtidigt så vill inte regeringen gå på bolagens hårda linje med avstängning från internet för de som ertappas därför de har insett att det är omöjligt att veta när det sker laglig eller olaglig nerladdning.
Mp3 com tex har massor med artister som vill att man laddar ner deras musik.
Det finns tusen genvägar till att dela musik på Internetoch ni som är okunniga kan ju tex gå in på Lastfm och se hur det fungerar.Jag har reggat en "station" med namnet Kent och där finns musik med Kent och liknande musik.Är det olagligt månne?
Eller att spela in jazz från Bebop nation samtidigt som man sponsar dem med pengar? Jag är medlem på radiostationen Radio paradise och stödjer deras verksamhet ekonomiskt är det då fel av mig att spela in musik från dem?
Jag tycker att musikerna ska se det som en bra sak att de blir spelade på radion ,de borde veta om någon att detta befrämjar deras framgång.Dagligen kan man läsa om unga killar och tjejer som lägger ut en egen video på "Tuben" och på detta sätt blir kända och får kontrakt med de bolag som ofta har refuserat dem tidigare.
Om detta vill inte skivbolagen ens diskutera för de har låst in sig i sina celler och kastat bort nycklarna som det verkar och ropar bara på polis!
PS En upplysning ! Skiv och filmbolagen ska jaga IPnummer i tron att de ska kunna sätta stopp för fildelning.Som vanligt talar de mot bättre vetande,det finns hur mycket möjligheter som helst att dölja sitt ipnummer om man vill fildela.
Just nu så spelar jag in via streamripper(Linux) en Fransk station som sänder i cd kvalite.Lyssnar på Madonna med lika bra ljud som en cd.Hur ska man kunna stoppa sånt? Eller är man bara ute efter att skrämma den stora massan som inte förstår detta med fildelning?
Fonografen försvann,78 varvaren likaså,vinylen är ett minne blott,nu går snart Cd-skivan samma väg och vad kommer sen?? Herrar skivbolagsdirektörer får nog tänka till om ni ska överleva!
PS 2
Webbloggen
Piratpolitiken som blev kunskapspolitik
Piratpolitiken som blev kunskapspolitik
Idag är en sorglig dag för alla kulturarbetare. Men en glädjens dag för it-utvecklingen i Sverige. Om det lagförslag som Beatrice Ask och Lena Adelsohn Liljeroth idag föreslår blir verklighet kommer det höja it-kunnandet i vårt land som inte vi inte sett sedan personalköpen av pc-datorer genomfördes på 90-talet.
Tiotusentals, ja hundratusentals unga och gamla kommer att lära sig allt om ip-nummer, kryptering och anonymisering på internet. För det kommer ju vara så enkelt att kringå även den nya lagstiftningen.
Vad som händer är att lagstiftarna trappar upp racet lite till, spänner bågen lite till.
En gång i tiden var det oklart om vad som var tillåtet i fråga om att ladda ned och dela med sig av upphovsrättsskyddat material på webben.
Sedan förtydligades lagen: Det är inte tillåtet att dela med sig, men att ladda ner.
Sedan förbjöds även ledladdning.
Nu trappar regeringen upp kriget ett steg till och inför polisiära åtgärder mot den som laddar ned. De slår lite hårdare mot fildelarna.
Och vad händer?
Jo, fildelarna skaffar lite nya skydd. En extra hjälm, ett benskydd, och framför allt en tjock, täckande, svart ansiktsmask.
Sedan kan antipiratbyrån stå där med sina batonger och slå.
Det kommer inte göra ont.
De kommer inte ens att se vem de slår på.
Samtidigt kommer kulturarbetarna fortfarande ha lika svårt att nå ut med sina verk till sin målgrupp. Som webbgurun Tim O'Reillys skrev: "Obscurity is a far greater threat to authors and creative artists than piracy".
Men kunskapsnivån om it- webb och datateknik kommer stiga rejält i vårt land. Om något år vet varenda unge vad ett ip-nummer är, hur man krypterar sin trafik på nätet, eller hur man gör sig helt anonym, allt för att ingen ska se vad man gör online.
Tyvärr kommer det också bli en utmärkt kanal för barnporr, våldskildringar och annat otrevligt. Men det är väl sidoeffekter som Ask och Liljeroth har räknat med. Eller?
Det är kanske det mest tragiska med dagens utspel. Och det som mest avslöjar lagstiftarnas bristande tekniska kompetens.
Men grundfrågan, hur vi får svenskar att ladda ner film och musik lagligt - den kommer vi inte komma ett steg närmare svaret på.
Det mest underhållande i Ask & Liljeroths artikel är ändå slutknorren.
"Branschen måste alltså ta sitt ansvar och fortsätta utvecklingen av lagliga, innovativa och användarvänliga affärsmodeller. För att bidra till denna utveckling ska vi bjuda in rättighetshavare och internetleverantörer till branschsamtal."
Hmm... har vi hört det förut?
Var inte det exakt samma uppmaning som den förre justitieministern, Thomas Bodström, riktade mot musik. och filmbranschen?
Visst ska vi ha lagar som skyddar skapare av musik och film. Men så länge vi har den enorma klyfta som vi har idag mellan efterfrågan på vad konsumenterna vill ha och det utbudet som branschen erbjuder så kommer de illegala alternativen fortsätta locka det stora flertalet.
Som signaturen Mindlight skrev på it-nördarnas favorithangout, IDG.se:
"Det är kul att se att historien upprepar sig och att det fortfarande finns folk som kämpar för hästar och mot tåg."
Många har bloggat om det här idag. Läs gärna Oscar Swartz lysande inlägg om Kulturministern som önskade bort internet. Jag citerar:
"Självklart måste de ha rätt att ta betalt för sitt arbete också på internet.", skriver ministrarna om "kulturarbetarna". Den rätten har de ju redan. Frågan minstrarna skall ställa sig är följande: Antag att en "kulturarbetare" skriver en låt och vill ha en miljon kronor för varje överföring av den på nätet och att ingen köper den. En unge har kommit över filen och delar med sig till sina polare. Vad skall regeringen göra? Hjälpa "kulturarbetaren" att inkassera 1 miljon i skadestånd från varje person som nu har filen? Är detta ett led i att vara Sveriges nya arbetarparti?
Nja, en miljon verkar ju orimligt va? Hon kanske borde ha sålt den för en krona? Eller ett öre? Vad gäller immateriella "ting" finns inget pris som balanserar utbud och efterfrågan. Detta är en grundläggande ekonomisk insikt som ministrarna kan fråga sin kunnige partikamrat Anders Borg om. "Även Per Ström skriver bra om frågan.
Och, om tvekar ni om att tekniken går att kringgå, läs gärna diskussionerna på Idg.se, it-nördarnas favorit-hangout på webben. Eller inläggen här och här.
Fler bloggkommentarer hittar du här.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar