tisdag, juni 18, 2024

Om Hezbolla fortsätter med sina raketer mot Israel ????


 I söndags talade jag med en butiksägare i Jerusalem och frågade honom vad han tyckte om alla fördömanden som Israel får utstå på den internationella arenan. Han tittade uppgivet på mig, suckade och sade: ”Vi måste bli bättre på hasbara.” Det är det hebreiska ord som används för försvar­andet av Israel och som härleds ur ordet för ”att förklara”. Detta nämns ofta bland mindre religiösa judar: ”Vi förklarar inte tillräckligt bra vad vi gör. Om folk bara förstod, skulle de vara på vår sida.”

Det ligger något i detta. Om människor bara fick den verkliga bilden – inte den förvanskade, som är selektiv i sina fakta och nästan utelämnar det israeliska perspektivet – så skulle många förstå. Människor skulle åtminstone få ett val angående vilken sida de vill stå på. Som det nu är får man knappt något val; man blir tillsagd vad man ska tänka och tro.

Bland religiösa judar är det sällan man skyller på hasbara. Man förklarar det överdrivna fördömandet med hänvisning till Guds utväljande av det judiska folket, och pekar på den historiska antisemi­tismen som bevis. Som kristen kan man mycket väl relatera till detta synsätt.

Det är inte ovanligt att man argumenterar med Israels kritiker, lägger fram bevis efter bevis på fakta som har utelämnats eller återgetts felaktigt, på dubbelmoral och på uppenbara fördomar. Men ingenting verkar förstås. I stället för att bemöta argumenten hoppar många kritiker bara vidare till nästa anklagelse, ibland helt absurda sådana, och utan att behöva bevisa sina påståenden.

Här hjälper inte hasbara, det ligger på ett annat plan. Kalla det politisk agenda, ideologi, fördomar, antisemitism eller andligt motstånd. Enbart bra förklaringar räcker inte. Bön, däremot, kan åstadkomma förändring.


Likväl är en korrekt bild av det som sker avgörande för en korrekt ståndpunkt. Ett slående exempel på en förvrängd bild är det som i dag sker i norra Israel. 

Hizbollah har med hjälp av raketer och drönare avfolkat stora delar av Israel och terroriserar dagligen hundratusentals israeler. Om inte Hizbollah hör upp och drar sig tillbaka bakom Litanifloden, i enlighet med FN:s resolution 1701, kommer detta att leda till krig och enorm förstörelse i Libanon. Hundratusentals, kanske miljon­tals, människor kommer att tvingas fly, Libanons infrastruktur kommer att förstöras i stora delar av landet – och många kommer att dö. Förödelsen i Israel, som redan pågår, kommer då att mång­dubblas.

Den nuvarande tystnaden bland våra politiker, medier och intellektuella – när bara Israel lider – kommer att vara med­skyldig till denna förödelse. Internationella påtryckningar på Hizbollah – i dag – skulle kunna förhindra detta krig.

När, i värsta fall, bilderna av Libanons förstörelse blir ett faktum, kommer hasbara att hjälpa föga. Men om vi i dag kan få fram det som håller på att ske, en proaktiv hasbara, kan vi kanske lyckas. Särskilt om allt innesluts av bön!

Världen idag!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar