lördag, september 14, 2024

Intet nytt under solen. /Epoch Times

 

Det fortsätter att storma kring yttrandefriheten och dess gränser. I Storbritannien grips medborgare för skämtbilder. I Irland kan det snart bli olagligt att inneha ”oansvariga” bilder. Australien försöker få X att gömma information. Venezuelas Maduro blockerade tidigare i år X, liksom nu även en domare vid Brasiliens högsta domstol. I USA har en medborgare satts i fängelse för att ha spridit vilseledande material efter ett kontroversiellt domslut. I Tyskland eftersöker polisen en användare av sociala medier för att denne har kallat en politiker för överviktig. Många uttrycker också oro för deep fakes (förfalskade videor, bilder eller ljud som tas fram med AI-teknik).

Men frågeställningen som sådan är inte ny. Det vi uppfattar som nya frågor är ofta bara en återspegling av gångna tider. Efter att Gutenberg uppfann tryckpressen på 1400-talet fanns det snart tryckpressar på hundratals platser i Europa. Kyrkan började använda tryckpressar för att massproducera avlatsbrev. ”Som myntet klingar till i lådan, hoppar själen ut ur skärselden” var en fras som användes av en kringresande munk som sålde sådana avlatsbrev vid denna tid. Martin Luther ifrågasatte det rimliga i detta. Så småningom satte han upp de 95 teserna på kyrkdörren i Wittenberg. Han översatte även Bibeln till tyska. En tid senare stod hans alster, även de massproducerade, för en tredjedel av alla sålda skrifter i Tyskland. Luther vägrade att göra avbön för sina provokationer, definierade som sådana av kyrkans centralmakt. Han exkommunicerades år 1520 av påven, och förklarades snart även fredlös av den tysk-romerske kejsaren. 

Detta stoppade honom inte. I stället refererade Luther till påven som ”påve fjärtarsle” och som ”rumpguden i Rom”. Han beställde även nidbilder, exempelvis träsnitt som visade en kvinnlig demon som föder fram påven och kardinalerna, tyska bönder som svarade på ett påvligt påbud genom att visa påven sina bakdelar och släppa väder, och fler därtill.

Gutenbergs tryckpressar bidrog till att möjliggöra informationsspridning på ett liknande sätt som internet gör i dagens samhälle. Kyrkans förmåga att behärska informationsflödet underminerades, vilket liknar hur tidningar, radio och tv  i dag delvis har mist denna makt. Påven exkommunicerade Luther, vilket påminner om dem som i dag blir avstängda från olika plattformar. Kejsaren förklarade Luther fredlös, vilket liknar hur Storbritanniens premiärminister i dag fängslar brittiska medborgare. Luther okvädade påven, vilket påminner om individen som nyligen hade fräckheten att kalla en överviktig tysk minister för just överviktig.

Yttrandefriheten måste kringskäras för att bekämpa spridningen av felaktig eller skadlig information för att skydda demokratin, brukar det heta. Men kanske handlar det snarare om vem som ska få kontrollera informationsflödet? 

Som så ofta är intet nytt under solen.

Martin Enlund

Detta är en signerad ledartext från Epoch Times ledarsida.
Kontakta skribenten: martin.enlund@epochtimes.se  

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar