söndag, juli 14, 2024

Dan Korn får ordet, han uttrycker även mina åsikter !


 Många säger sig vara förvånade efter mordförsöket mot Donald Trump. Men finns det skäl för det? Är inte mordförsöket en fullständigt naturlig följd av demoniseringen och lögnerna? 

14 jul 2024 04:18

Det verkar ha varit väldigt nära att USA:s tidigare president och nu presidentkandidat Donald Trump mördades i går. Kulan från en skytt träffade hans högra öra, enligt vad Trump själv bekräftat på sociala medier. Det var alltså en felmarginal på någon centimeter från att han hade träffats så pass allvarligt att han dödats.

I skrivande stund vet vi inget om vem skytten var. Han sköts omedelbart ihjäl av säkerhetspolisen. Ytterligare åtminstone en person är död och en allvarligt skadad.

Men en sak kan vi vara säkra på redan nu. Skytten kommer att framställas som en ensam galning, vilket mycket väl kan vara en bra beskrivning av verkligheten. Men verkligheten kan beskrivas på många sätt. Den som är ensam behöver inte känna sig ensam om det finns många människor som delar samma åsikt. Att många människor velat se Trump död är knappast någon hemlighet.

En man intervjuad av CNN som såg hur en åskådare sköts ihjäl framför honom och en kvinna skadades i handen säger att han givetvis är förvånad och chockerad över vad som hände alldeles bredvid honom, men att han inte är förvånad över att det kunde hända. Hatet mot Trump och mot hans supportrar är så våldsamt att det finns människor som är villiga att mörda. ”Det måste sluta” säger han.

Men det slutar inte. Det är inte mer än några dagar sedan som den amerikanska vänstertidskriften The New Republic publicerade en karikatyr av Trump som Hitler. Jämförelserna med Hitler har varit vanliga, också i Sverige.

Man behöver inte vara en trumpsupporter för att se hur osmakliga och överdrivna sådana jämförelser är. Hitler startade ett världskrig. Trump är en av de få amerikanska presidenterna som inte startade något krig alls. Alla andra jämförelser mellan Hitler och Trump är lika groteska.

Men det är den typen av överdrifter som kan få människor att ta till vapen och försöka mörda. En kritik av Trumps politik på sakliga grunder leder knappast till mord. För sådant krävs i stället demonisering. Överdrifter och direkta lögner har knappast saknats. Trump och Republikanerna har kallats Hitler, fascister, nazister och något som faktiskt kan vara värre, eftersom det inte verkar lika groteskt överdrivet: ett hot mot demokratin.

Men det är inte vare sig Trump eller Republikanerna som är ett hot mot demokratin. Hotet kommer givetvis från de som är villiga att sprida vilka lögner som helst och från dem som på grund av de lögnerna sedan är villiga att ta till vapen. De är hoten mot demokratin.

Gärningsmannen må ha varit ensam, men de som överdrivit och ljugit om Trump och Republikanerna är knappast ensamma. De är en stor skara. Och de skyr inga medel. Det har vi sett exempel på nu.

Försöket att mörda Trump var givetvis allvarligt menat och det var mycket nära att han träffades. Syftet var uppenbarligen att förhindra att han skulle bli USA:s nästa president. Hans sinnesnärvaro när han reste sig upp efter att ha legat på marken för att undgå flera skott, när han höjde näven och ropade ”fight, fight, fight” kan mycket väl bidra till att han i stället kan få en promenadseger i det kommande valet.

Dan Korn

Dan Korn är Bulletins chefredaktör, författare till tjugo böcker och har sysslat med kulturjournalistik under fem årtionden.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar