lördag, januari 16, 2021

Violgatan 6 i Torshälla 1967-75

 

Vår hund Luffa gillade att gå runt på tomten och lukta.


Det var billigt att bygga på 60-talet i och med olika subentioner om man byggde själv. Fick upp ett hus på 100 kvadratmeter med källare o tomt på 700 för en kostnad av 114.000.

Det blev billigare att bo i huset mot den nya tvåa vi hade tidigare i staden.

Mycket jobb naturligtvis men på den tiden kunde man få hjälp av arbetskamrater . 

På den tiden var jag och min dåvarande hustru aktiva inom vänstern.De första åren inom vpk men 1972 blev vi uteslutna och gick då med i kfml-skp.

Huset blev en sorts vänstercentral med dupliceringsapparater, sammanträdesrum i källaren där kurser bedrevs.

Garaget blev ibland en arbetsplats när stora affischer skulle tillverkas inför olika teaterföreställningar tex Fria Pro med sina olika föreställningar.

Kursverksamheten blev ibland en blandning med olika organisationer,kfml,vpk,mlk!

1972 års stora 1 maj demonstration i Eskilstuna planlades i huset och denna demonstration där den samlade vänstern deltog blev stadens största sedan 1918.

Enhet-Solidaritet hette dessa demonstrationer över hela landet där Vietnamkriget blev huvudsaken vilken kunde samla vänstern.

Jag lägger upp en samling bilder med anknytning till både huset och verksamheten. På en del bilder ser man mina föräldrar ,Bänkt o Elly Högrelius vilka hjälpte till mycket med tomtarbete och barnpassning.

Min dåvarande hustru  Bodil Högrelius finns naturligtvis  med vilken drog ett tungt lass både politiskt och i hemmet.

Bilderna kommer lite huller om buller direkt från ett usb-minne men denna tid var rätt så kaotisk så det är nog så som tillvaron var för oss. Min dotter Åsa Öberg-Thorstensson bor f.ö. kvar i huset och hennes bild både som barn och vuxen dyker också upp liksom hennes syster Alice. 




























Inga kommentarer:

Skicka en kommentar