söndag, oktober 17, 2010

Att bejaka valfriheten?

http://www.svd.se/kulturnoje/nyheter/aldrig-mer-ododlig-agneta-klingspor-berattar-om-sin-brostcancer_5516577.svd     Jag sitter och läser Karin Thunbergs söndagsintervju med Agneta Klingspor. Bägge har haft cancer och utifrån detta blir det ett intressant och givande samtal.
Jag uppmärksammar en mening från Klingspor helt utanför innehållet i samtalet:" Så mycket i samhället bygger idag på valfrihet -vilket i sig gör mig dödstrött eftersom jag vill ägna min tid åt annat än att välja olika bolag."

Här ger hon uttryck för vad många socialister  känner och där de i sina tankar har att staten ska ta hand om vårt väljande. Helst vill de se att staten äger företagen och driver dem. Precis som om 75 års styre i Sovjet med de kunskaper vi har av statligt styrande bara passerar som om det inte har funnits.
Vem vill ha ett samhälle där tex Konsum driver alla affärer och alla varor är blåvita varor. Där det finns en sorts kaffe att köpa osv.

De som tänker i dessa banor inser inte att mångfalden i ett samhälle också skapar utveckling . Inom vetenskapen ser man detta som en drivkraft för att kunna åstadkomma bättre vård och läkemedel som ett exempel.


När man studerar alla de stater i det forna östeuropa som kallade sig socialistiska så ser man på samtliga områden att de hade fastnad i gamla strukturer med tung nedskitande industri.

Det de tillverkade var ålderdomligt redan när det lancerades och ofta ur miljösynpunkt helt fördärvligt. Det fanns ingenting att hämta där för ett modernt samhälle.

Tyvärr var och är fortfarande människorna "förstörda" av att statsapparaten tog hand om dem. De blev så tillvanda att inte välja själv så de tycker att det moderna samhällets valfrihet är svår att leva med.

Jag tar ett tankeexempel från vårt eget land. När du köper en pc-dator så är alltid Windows förinstallerat. Du behöver inte tänka själv, du bara betalar ett par tusen extra utan att blinka. Hur många är det inte som tror att denna lösning är den enda möjliga?
Om det skulle råda naturlig valfrihet så skulle det inte finnas något system alls på datorn utan det skulle man få välja själv!

Vem skulle då välja Microsoft för 2.500 kronor om alternativ fanns för mycket billigare penning eller rent av gratis?

Det är på samma sätt i de gamla öststaterna där  folken  blev matade med färdiga lösningar i allt. Att kalla sådana samhällen för demokratiska blir ju löjligt.
I en demokrati så ska valfriheten vara mycket stor för den enskilda. De som tycker att det är jobbigt med demokrati har nog aldrig egentligen förstått vad det innebär.

Statssocialism är en återvändsgränd för mänskligheten men trots alla lärdomar vi har så finns det en klick med människor som energiskt arbetar på att återföra oss dit. Tänk bara på Lars Ohlys kamp för att återge SJ monopolet på järnvägen. Tack och lov så fick detta parti bara ca 5 % av rösterna så svenska folket visade att de inte vill ha en sådan statsbyråkrati

Farliga är de människor som vill bygga upp sitt samhälle grundat på sin tro vare sig det är en religiös tro eller politisk tro! Lär av historien!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar