tisdag, april 27, 2010

Som man frågar får man svar!

Efter de rödgrönas lancering av snabbtågs- utbyggnad även i vårt land så frågade Svd folk på centralen vad de tyckte. Jo, tågen är ju så försenade till Lund för jämnan så det skulle nog vara bra med nya tåg.

Nu är det bara som så att de rödgröna avser inte alls att låta  bygga linjen Jönköping-Malmö . Banverket har alla planer klara för denna linje och väntar bara på politiska besked sedan många år. Varken Perssons  regering eller den nuvarande har förmått komma med ett besked. Ej heller alltså den ev. kommande regeringen med Sahlin.

De banor de har planer på är korta sträckningar på helt andra onödiga ställen. Att lägga in en stump på banan till Göteborg fr Stockholm är bara "flugpapper" i valkampen. Resan till Göteborg går idag att köra på 2.45 om allt skulle klaffa.
Det är fruktansvärt dyrt att bygga räls för snabbtåg eftersom helt annan teknik måste användas. I ett litet land som vårt så finns det bara en  enda ekonomisk möjlighet och det är stäckningen Stockholm-Malmö för att kunna bindas ihop med Europas snabbtågsnät.

Att EU-motståndarna inom den rödgröna alliansen inte är intresserade av en sådan lösning kan man förstå. Försvåra för EU-samarbetet har varit ledstjärna för dessa partier och är så än idag även fast MP med läpparna numera talar väl om EU.

De utbyggnader de föreslår är ofta så olönsamma så allt tal om lånade pengar faller på sin orimlighet. Vi har en budgetlag som förbjuder sådana lån, man måste ställa pengar ur budgeten till förfogande för sådana projekt . Det betyder i praktiken skattehöjningar och det har ju alltid tidigare regeringar varit bra på.
Idag gick dessutom de rödgröna ut med ett annat löfte i Svd !
De ska skänka landstingen och kommunerna 10 miljarder till hjälp per år. Det ska också betalas av "någon" eller ska de låna till dessa utgifter också??
http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/tolv-miljarder-mer-till-valfarden_4621613.svd

Jag tänker återigen på det svar Svd:s reporter fick av tågresenärerna på centralen. När människor inte är insatta i svåra frågor så kan man önska sig vad som helst, därav de svar tidningen fick.
Samma sak är det med "folkomröstningar" i svåra frågor tex. förbifart Stockholm.
Hur ska den enskilde kunna ta ställning till dessa svåra frågor? Det är fegt av politiker att ta till en sådan sk lösning.

Vem skulle acceptera folkomröstningar om tex sjukhusens inköp av dyrt material eller hur banverket ska bygga ut järnvägen?
Populism är ordet och det blir inte bättre av att tre olika partier driver sådan politik.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar