En fransk försmak
Så här nära valet kommer det en försmak av vad upphovsrättslobbyn vill ha. Idag röstades HADOPI-lagen igenom i Frankrikes parlament.
HADOPI är tänkt att "skydda artister mot fildelning". Den innebär:
- Människor stängs av från Internet, utan domstolsbeslut, efter tre anklagelser (!) om fildelning från storföretag (!!). Detta sker av en ny administrativ myndighet som kallas HADOPI.
- Under tiden man är avstängd ska man få fortsätta att betala sitt internetabonnemang.
- Myndigheten kräver, för att kunna bedöma folks oskuld, att de planterar spionprogramvaror på sina datorer som rapporterar allt man gör på datorn till myndigheten. Den som inte låter sig granskas, är automatiskt skyldig.
- Kulturministern räknar med hundratusentals
Nu ska vi se här. En myndighet som bara rapporterar till storföretagen, och som kräver att få se allt - precis allt - som vi gör på våra datorer. Storföretag som vill stänga av medborgare från Internet -- och politiker som kallt räknar med att det kommer att ske i hundratusental. Kopplingen mellan fildelningshäxjakten och klappjakten på privatliv kunde inte vara tydligare.
Anaïs har gett en förstklassig löpande rapportering på sin blogg
Det är det här som upphovsrättslobbyn strävar efter. Nu är det inte längre foliehattiga fantasier - för det har hänt i ett land i Europa. (Som visserligen har aktivister som kommer att släpa lagen inför författningsdomstol, EU-domstol och Europadomstol. Men ändå. Lagen röstades igenom.)
När någon försöker försvara fildelningsjakten, så har vi nu Frankrike att peka på som exempel på vad den jakten leder till. Det här är vad som krävs för att stoppa fildelning: spionprogram på datorn som bevakar dig. Ingen politiker här i Sverige, åtminstone inte ännu, förespråkar att man ska ha ett spionprogram på sin dator eller automatiskt vara skyldig. Men det är verklighet på andra platser i Europa.
Därför behövs Piratpartiet. Slaget om det öppna samhället står här och nu.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar