måndag, november 06, 2017

Uppvuxen i ett brukssamhälle!

Det stora järnbruket präglade hela samhället under alla år jag växte upp där. Hamnade själv som anställd där i tjugo år.
Den lilla staden Torshälla var uppdelad och disponenterna och överkuckon bodde uppe vid Nyby Hage. Dit skulle man helst inte gå, det visste alla i staden.
Där höll disponenten egna drängar vilka skötte om växthuset där det odlades jordgubbar till jul.
Stora flotta villor vilka naturligtvis ägdes av bruket och stod till patronernas "lån".
Enorma skillnader i livsvillkoren vilket märks på en liten ort.
Det värsta var att grevarna Wachmeister förde ihop med sina "kamrater" en ekonomisk politik vilken till slut innebar att bruket gick under.
https://sv.wikipedia.org/wiki/Ian_Wachtmeister

Höger var de ju allesammans. Ofta av den sort med högfärden inbyggd med sitt folkförakt.
När bruket gick mot sitt slut och alla avskedanden kom så hade "höjdarna" redan flytt skeppet och de kommer ju alltid upp på rätt sida med fortsatta stora inkomster.Arbetarna gick ofta andra vägar där man tex som jag fick halvera mina inkomster för att försörja sig.
Nyby Bruk var ett av de modernaste bruken i Europa  med ny teknik men idiotiska investeringar och en ekonomisk modell av självstyrande enheter fällde bruket.
Det är denna typ av företagsledare vilka återigen dyker upp på scenen nu när penningaffärer i skatteparadis dyker upp.De är redan omåttligt rika men vill ha mer genom att undgå vanlig skatt.
De har så mycket men vill ha mer, ett unket sätt att leva.Minns vad de norska företagsledarna sa om sina svenska kompanjoner: "varför ska de ha ännu mer,det går ju inte att använda så mycket pengar till något vettigt."!
Näe , de vill likt Joakim von Anka kanske bada i sina pengar.
Här sitter vi pensionärer med låg pension men får ändå betala både hög skatt och moms utan en chans till ett bättre liv.Många av oss har slitit ont i tuffa yrken men vi känner oss grundlurade.
Inte blir det bättre av att de bättre bemedlade drar sig undan skatt trots att de utan vidare skulle kunna betala. Dessa pengar skulle kunna användas för samhällets bästa men ack nej.
På internet ser man återigen vem som är vem !  Moderater som väser om höga skatter m.m. Sen har vi de som tydligen anser att skatt är lika med stöld men med dem går det ju inte ens att föra ett vettigt samtal.
Jag vet genom mitt liv hur det ser ut allt från det nya (gamla) brukssamhället till oss vanliga människor med låga inkomster. Varför skulle tex jag rösta på ett parti vars huvudsakliga medlemmar hyllar skatteflykt?
Men som sagt var, snikenhet är en ful syn att se.Själv tycker jag inte om snikna och egoistiska människor.
De är små i själen men tror sig vara stora på jorden! Ofta stora i orden också!
Men en sak vet jag också, de kan inte ta med sig sina pengar när de dör!

PS Magnus Falkehed skriver så här i Expressen: "Vi talar om en moralisk härdsmälta. Om en klass som i likhet med Leif Östling tycks tro att de själva ska bestämma vad de borde betala i skatt. Att det med andra ord står över lagar och regler. Det gör de också. 
De har ju råd att använda sig av råd från 700 specialister och advokater som arbetar på en firma som Appleby – den som nu är i fokus för Paradisläckan.
Vid sidan av det så kan globala firmor som Starbucks konkurrera ut lokala entreprenörer och kaféägare i hela världen. De små har ju ingen chans att skatteplanera som de stora gör. För dem finns ingen Appleby att tillgå. Sådant kallas snedvriden konkurrens och i slutändan oligopol. Det närmaste Sovjetekonomi som kapitalismen har uppfunnit!"

Inga kommentarer:

Bloggarkiv

SiteMeter

Twingly Blog Search hogrelius Search results for “hogrelius”

Annonser

Anpassad sökning
<

Translate