torsdag, september 07, 2017

Att sätta nytt liv i en gammal dator!


Jag sitter vid en Dell E 520 och den är nu 11 år gammal denna PC. Från början var det en XP Windows på denna dator och då gick den bra men med tiden så blev det allt sämre och jag bytte ut denna dator mot en modernare.
Men jag har alltid gillat denna Dell därför att hårddisken går så lätt att byta eftersom den sitter i en vagga som man bara drar ut och sätter i en annan.
Diskar har jag under årens lopp plockat ur datorer som jag funnit i sopan. De är på max 250 g-bytes, alltså i vår tid rätt så begränsade.Men man  ska veta att det var inte så längesedan diskarna var på 1-5 gbytes och man körde op-system med hjälp av disketter. (Tex Win 3.1)
Nu rensade jag en disk från all gammal dynga och satte i den i Dellen.
Hade på min andra dator bränt en dvd med KDE Neon. (Linux och delvis Ubuntu i vissa delar)
I Ubuntufamiljen har det alltid funnits olika delar av detta OS. Där har tex funnits KUBUNTU.
Nu har alltså KDE-folket tillverkat Neon och här sitter jag med detta sprillande nya OS och kör för fullt.
Alla drivrutiner på plats från början, allt har fungerat perfekt. Kör trådlöst med en gammal "sticka" från D-link.
Uppdateringarna har de fixat en ny liten "apparat" till och som alla andra Linux så plockar den ner allting på samma gång.Alltså allt från säkerhetsupdates till allt annat som finns på datorn. Även webläsare som jag plockat ner själv och installerat tex Opera.

Det finns många gamla datorer som kan köras med mycket gott resultat med hjälp av Linux av olika typer. Det finns en mängd med bra LinuxOS som fungerar lätt även för en nybörjare. Gratis! Ubuntu eller Linux-Mint föreslår jag för en nybörjare. Lätt att installera och manualer finns att tillgå om man funderar på något.Om inte annat kan man med fördel kolla på den här sidan : http://www.omgubuntu.co.uk/  eller här:https://www.ubuntu.com/

och här finner du KDE:https://neon.kde.org/

Inga kommentarer:

Bloggarkiv

SiteMeter

Twingly Blog Search hogrelius Search results for “hogrelius”

Annonser

Anpassad sökning
<

Translate