måndag, mars 05, 2012

Egen dator?

I Svd idag så ser jag en uppgift att hälften av lärarkåren inte äger en egen dator? Även om denna siffra är felaktig så visar det ändå  att  många lärare generellt inte använder dator på sin fritid.
Det här låter mycket underligt i mina öron men jag är inte förvånad. När jag på sin tid arbetade på en stadsdelsförvaltning i Malmö så hade jag mycket med lärare att göra och alldeles för många kunde inte ens öppna upp sin dator för att läsa mail. De behövde hjälp för detta. Ofta sa de  att eleverna kunde mer om datorn än de själv!

Nå,det är ju några år sedan men om nu svd:s uppgift stämmer så är det mycket illa.
Elever måste ju per mail kunna nå dem, de måste ju arbeta med en dator som ett redskap inför sina lektioner osv.
En dator är ju en kunskapsbank som är oumbärlig! Datorn är ju faktiskt allt annat än den sk "ordbehandlare" som en del fortfarande envisas med att kalla den.

Tyvärr så sitter det alldeles för många "amatörer" och får bestämma över skolans datornät och datorer. Inte minst i Stockholm har vi sett hur de hamnat i gapet hos stora IT-bolag som klämmer ur förvaltningarna alldeles för stora belopp för halvtaskiga system och dåliga datorer.

Vi har en dålig datorutbildning av eleverna i vårt land. Jämför man med tex Polen eller Tyskland så ligger vi mil efter. Om nästan  hälften av lärarna inte ens äger en dator så förstår man också hur lågt intresset är för kunskaper inom denna sfär!

Ute i Europas skolor ingår det att man läser om de olika datorsystem som finns på marknaden och det visar sig också då att många fler använder tex Linux som system istället för det totala Windows-användandet vi har i vårt land till dyra kostnader för samhället.
Det är faktiskt stöld från oss skattebetalare att låsa upp stat och kommuner till det stora Microsoft!
I Hudiksvall har  skolan brutit upp monopolet och installerat något de kallar gör "Hubuntu"!  H står för Hudiksvall och Ubuntu är ju det mest använda Linuxsystemet för närvarande.

Om man som lärare inte ens kan lära sig att skicka ett mail då måste jag ju fråga mig om denne person verkligen är lämplig som lärare?
Vi kanske har haft  alldeles för många lärare de senaste åren som inte är lämpliga för sitt yrke och det är kanske detta som har återspeglat sig i antalet elever som inte heller klarar av sin skolgång?

Inga kommentarer:

Bloggarkiv

SiteMeter

Twingly Blog Search hogrelius Search results for “hogrelius”

Annonser

Anpassad sökning
<

Translate