torsdag, augusti 12, 2010

Diktaturens mekanismer!

http://www.svd.se/opinion/kolumnister/cordeliaedvardson/diktatorns-psyke-inte-huvudfragan_5121359.svd

Det är sällan jag brukar att ha något att anföra mot den fina skribenten  Cordelia Edvardson i Svd. Jag har följt henne i snart 40 år och lärt mig så mycket av henne.
I dagens Svd så anser jag dock att hon skruvar sanningen om Hitlertyskland.
Fakta är att nationalsocialismen i fria val inte erövrade majoritet. De låg strax över 30 % i de få stora val som avhölls innan de "fick" makten av de övriga partierna. De borgerliga med sin splittring vek sig medan socialdemokrater och kommunister stred mot varandra. Kommunisterna fick order från Stalin att bara bekämpa "socialfascisterna" d.v.s. (S)
Ca 70 % var alltså emot Hitlers nationalsocialister.
Alla andra siffror som senare har redovisats är ju friserade på samma sätt som Sovjetblocket alltid gjorde med sina valresultat.
I alla diktaturer så utnyttjas folkmassor i filmer som propaganda. Samma sak i Goebbels lömska regi!

Om inte du gick ut och stod där blev du rapporterad och dina barn kanske inte kom in i högre skolor osv. Samma påtryckningar som alltid används. De som stod i främsta ledet på dessa filmer var ju naturligtvis de frälsta som det alltid finns gott om i denna typ av regimer. Det känns ju igen från tex Kina på sextiotalet.


Stor skuld har ju som sagt var alla de övriga partierna och det talas tyvärr för lite om detta förhållande i de flesta sammanhang. Socialdemokratin och kommunisterna var starka tillsammans och hade kunnat vända historien för Tyskland om de sett var huvudfienden var. Hitler och vad han ville stod ju klart för dessa partier.

Över en natt så förbjöds andra partier och fackföreningar.
Cordelia ger ju faktiskt svaret själv mot slutet i sin artikel varför tyskarna inte reste sig till motstånd.
" Syskonen Scholl och deras flygblad mot regimen slutade med att de halshöggs."

Få har detta civilkurage som dessa syskon uppvisade. Vi blir alla rädda när våra närmaste hotas av döden eller annat hemskt. Alla diktaturer överallt på jorden utnyttjar sina kunskaper över hur människan tänker och handlar.

Jag har aldrig tyckt om att skuldbelägga ett helt folk! Än idag får unga tyskar bära bördorna av vad som hände på 30-40 talet!

Inga kommentarer:

Bloggarkiv

SiteMeter

Twingly Blog Search hogrelius Search results for “hogrelius”

Annonser

Anpassad sökning
<

Translate