söndag, maj 09, 2010

Populism eller visioner?

När jag lyssnar på Björn Afzelius inspelning av "Landet bortom bergen" så hör man längtan till något "annat"!
De flesta har väl ibland sådana känslor att man skulle vilja ha allting på ett annat sätt. En del får nostalgiska känslor och vill tillbaka till något de uppfattade som varmt och gott tidigare i sitt liv.Ofta är de som talar om den "gamla goda tiden" helt ute och cyklar. De glömmer baksidan av vårt samhälle som fanns tidigare med tunga arbeten och dålig sjukvård. Dåliga trångbodda bostäder fanns det ju gott om också.

Politiska fantaster kan drömma sig till ett samhälle som aldrig kommer att finnas. De brukar ibland bli farliga och när man läser dokument från 20-30 talets Sovjet så stöter man på kommunister som in i döden tror på Stalins  godhet. De borde  ha förstått att just denne mordiska kommunist hade undertecknat deras dödsdom.
De gav allt för partiet och ledaren på samma sätt som nazister gjorde för sin ledare och fosterlandet.

I Sverige har vi fortfarande flera olika kommunistpartier, vissa hyllar Stalin fortfarande som en "god ledare" vilken förtalas av massmedia och borgerligt sinnade människor. (SKP och KP)
 Sedan har vi ett reformerat kommunistparti vilket förstod tidigt att det var ingen framgångsväg att behålla sitt partinamn. (V- fd SKP-VPK)

När de hette vpk så uppförde de en lustig dans när kfml övertog det gamla partinamnet SKP. De var prinssessan på ärten och stod nästan inte ut med att någon tog det gamla partinamnet. Jag stötte på vpk-are som ansåg att man "stulit" namnet. Trots att de själva hade avregistrerat detta namn! Så mycket gnäll man råkade på i olika sammanhang.
Nu heter de Vänsterpartiet kort och gott och påstår sig ha gjort upp med kommunismen. Visst, man kan på några rader avfärda dessa 40 år av fanatiskt försvarande av Sovjet-Unionen och den terror man bedrev.

Kiruna-Kommunisterna som återvände till Sverige från sina år som frivilliga i Sovjet betraktades som "överlöpare " och förföljdes ! V bad tillslut om ursäkt efter alla år men det kom sannerligen inte frivilligt.

De skulle ha lagt ner sitt parti och bildat ett nytt demokratiskt parti och på det sättet ha tagit avstånd från allt de ställt upp på tidigare.
Nu ser man ändå från deras kongress att de inte kan låta bli att fortsätta med sin populism , flera  beslut gick emot partiledningens nyktrare bedömning.
Skrapar man på ytan på många vänsterpartister så är de kommunister in i sin själ. De bidar bara sin tid och är f-b glada över den draghjälp de har fått att Mona Sahlin.
Hon är så sugen på att bli statsminister så hon tar till alla knep för att vinna valet. Jag är förvånad över att gamla sossar sväljer det här!

V är och har alltid varit ett splittrarparti och agerar därefter, hade de valt att lägga ner partiet och gått in i socialdemokratin så hade de varit ärligare!

Inga kommentarer:

Bloggarkiv

SiteMeter

Twingly Blog Search hogrelius Search results for “hogrelius”

Annonser

Anpassad sökning
<

Translate