måndag, mars 29, 2010

Arbetstidens timmar bör kortas!

http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/kortare-arbetstid-ett-logiskt-steg_4497445.svd

Idag har Gudrun Schyman  (FI) och Carl Schlyter (MP) ett intressant inlägg i Svd. (Länken högst upp)

När jag började arbeta 1957 så var arbetstiden 48 timmar i veckan. Halva lördagen arbetades liksom att skolorna hade undervisning ända fram till klockan 16.00 på lördagen.
Då var det alldeles naturligt på samma sätt som folk har vant sig vid att alltid ha ledig lördag vid kontor och industri idag.
I mitten på 60-talet så fick vi fria lördagar och det ska sägas att det var skönt Efter detta så har ingenting hänt vad gäller arbetstiden. Kraven från fack och politiska partier på lägre arbetstid finns inte längre.  Ingen talar om detta alls så inlägget idag är välkommet.

Det är dags att ta ett steg till på arbetstidsförkortningens väg men jag tycker att Schymans+Schlyters tidsplan ligger för långt fram i tiden. Börja redan nu att ta upp frågan igen. Människorna behöver kortare arbetstid i vårt stressade samhälle.
I de expriment som har gjorts runt om i landet så har kortare arbetstid visat att folk är mindre sjuka, orkar mer. Utför sitt arbete bättre. Allt har fallit på att man så kortsiktigt har beräknat ekonomin inom en årsplan. Snävt räknat utan att ta hänsyn till hela samhällsekonomin.
Det finns ett klassiskt exempel sedan 70-talet.  Dåvarande TGOJ trafikerade linjen Eskilstuna -Stockholm via järnväg. En ny chef kom på plats och han ville få fler att åka så han sänkte priserna till hälften. TGOJ fick fulla tåg med passagerare vilka tidigare hade åkt bil.
Efter ett år så blåstes kampanjen av och ekonomerna ingrep . Det blev mer slitage på vagnarna så det blev mer reparationer osv. Biljettpriset höjdes återigen!  Ingen räknade in vad samhället tjänade på det hela med färre döda på vägarna liksom mindre slitage på vägarna osv.

Så här går det till i vårt samhälle med allting. Man räknar bara på det man har framför näsan och bryr sig inte om helheten.

Inga kommentarer:

Bloggarkiv

SiteMeter

Twingly Blog Search hogrelius Search results for “hogrelius”

Annonser

Anpassad sökning
<

Translate