söndag, februari 07, 2010

Folkrepubliken Kina


När jag hade varit i Kina 1976 och det hade publicerats en del artiklar om detta i pressen så kom det ett brev från nazistledaren Oredsson. Han ansåg att Kina trots allt var på rätt väg,de var nationellt tänkande enligt honom. Kulten av Mao hade han inget emot heller förstås.
Jag la brevet i papperskorgen och tänkte inte mer på det. Idag läste jag en ledare av Niklas Nordström (S).
Han har rest i Kina nu och reflekterar över den starka nationalismen och frånvaron av längtan efter tryck o yttrandefrihet bland de han möter.
Själv kan han inte koppla upp sig på tex Facebook  vilket är blockerat av de kinesiska myndigheterna.
Det är nu som jag kommer att tänka på Oredssons brev till mig.  Håller han på att få rätt?
Kina är en stormakt nu med hela ekonomin i världen mer eller mindre i sina händer. De ställer villkor på andra länders inre angelägenheter. Hotar USA om de tar emot Dalai Lama för samtal . Likaså hotar de USA om de säljer vapen till det självständiga Taiwan. Kina köper eller hyr mark i Afrika på ett sätt som för tankarna till imperialism. Kina bygger vägar och järnvägar i Afrika och sannerligen detta gör de inte gratis om nu någon skulle gå på den myten. Inget är gratis!
När jag var där så konfronterades jag med kommunismens styrmedel , demokratisk centralism kallas det. DC har inget att göra med demokrati. Partiet styr i allt från norr till söder. Partilinjen kan som 1976 gå från den ena ytterligheten till den andra och då svänger alla i sin inställning. Det som var fel igår blir rätt idag.
Var vi än kom i detta stora land så talade partiet eller folkkommunens sekreterare exakt likadant. Samma omsvängning.
Idag när Kina kan spänna sina muskler och kapitalismens olika företag är beroende av dem så inser man vilken fälla västdemokratierna har gått i. Kapitalismen sågar av den gren man sitter på helt frivilligt.

Jag ryser när jag ser hur olika företag har flyttat till Kina eller när Ford säljer Volvo till Kineserna, är de riktigt vakna eller har de groggat för mycket?

Ett nationalsocialistiskt Kina växer fram allt tydligare mycket likt de tankar Hitler och Stalin hade om sina länder.

1 kommentar:

Anonym sa...

Man får väl hoppas att när folk får det bättre och utbildningsnivån stiger i landet att folk börjar på kräva mer frihet. Då kanske nån form av demokrati kan växa fram även i Kina.

Bloggarkiv

SiteMeter

Twingly Blog Search hogrelius Search results for “hogrelius”

Annonser

Anpassad sökning
<

Translate