måndag, januari 04, 2010

Wilm Hosenfeldt


Wilm Hosenfeldt  var en stor hjälte under andra världskriget. Han var tysk Wehrmacht-officer  och stationerad i Polens huvudstad Warszawa!
I Wladyslaw  Szpilmans bok med namnet "Pianisten" så omtalas Hosenfeldt som den man som räddade Szpilman undan svält och frysdöden. I filmen med samma namn som boken så finns denna scen med. Alla tror att den tyske officeren ska döda honom i hans gömställe men  han hjälper honom . Efter kriget så kommer det fram mängder med liknande historier hur denne tysk hjälper judar och polacker undan SS!
Vart tog då denne fantastiska man vägen? Jo, han hamnade i Stalins fångläger där de torterade honom och efter sju års fångenskap så dog han. De människor han hade hjälpt försökte att hjälpa honom men Sovjetmakten var obeveklig. De hade en gång för alla utsett honom till "spion" och vägrade lyssna på de vädjanden som framfördes.
När Szpilmans bok kom ut så fick inte han ens tala om att officeren var tysk utan var tvungen att skriva österrikare. Ingen varken kunde eller ville inse att det fanns goda människor även bland tyskarna.  I boken finns ett tillägg där man publicerar Hosenfelds iaktagelser och meningar om vad som hände i Polen. Han skrev nämligen dagbok vilken han sände hem till sin hustru . Det är mycket intressant att läsa dessa anteckningar vilka ger en mycket otäck bild av hur SS gick tillväga!

Men lika otäckt är att han fängslades av kommunisterna vilka vägrade att lyssna.
Samma skrot och korn som nazisterna med andra ord.
Sannerligen att dessa två våldsrörelser är kusiner. Samma sätt att betrakta människorna som redskap för sin sak. Alla ska tjäna partiet så några döda hundratusental eller miljoner betyder inte ett skvatt i deras ögon . Samma typ av diktator vilka alla lyder! Nutida dokument har också påvisat att dessa bägge envåldshärskare hyste stor beundran för varandra på sitt sjuka sätt.
Stalin uppvisade också stor förvåning när Hitlers angrepp mot Sovjet började.
Han hade ju hjälpt Hitler med allt från olja till andra råvaror och trodde nog att Sovjet var fredade.

Läs Pianisten och se filmen med samma namn regisserad av Polanski med otäcka egna upplevelser från denna tid när han var ett barn.

Inga kommentarer:

Bloggarkiv

SiteMeter

Twingly Blog Search hogrelius Search results for “hogrelius”

Annonser

Anpassad sökning
<

Translate