onsdag, december 23, 2009

Politikerna säger inte sanningen om översvämningshotet !


Information om hur folkvalda politiker i en skandinavisk storstad i den rika delen av världen väljer att med desinformation ignorera det globala klimathotet. Affärsuppgörelser går före medborgarnas säkerhet. Detta är ett tydligt exempel på ett agerande som borde vara omöjligt men som vi dessvärre kommer att drabbas av framöver allt för ofta. Alla krafter, som tar klimathotet på allvar och vill hindra  översvämnings- katastrofer och att Mälaren förvandlas till en havsvik med allt vad det för med sig, måste agera nu!



Om ombyggnaden av Slussen och kopplingen till det globala klimathotet.

Den senaste stadsbyggnadstävlingen om Slussen handlade om fem officiella förslag och ett in- officiellt: "Ny syn på Slussen". Detta var det enda som tog hänsyn till konsekvenserna av den  globala uppvärmningen med stigande vattennivåer. Det inofficiella förslaget öppnade ögonen på tusentals stockholmare, däribland undertecknad. De fem officiella förslagen kom i jämförelse att framstå som groteskt felaktiga för platsen. Politikerna i Stadshuset valde ändå ett av dessa att genomföras, på grund av en i förtid uppgjord markaffär för ett köpcentrum. De kommersiella arealerna fanns olyckligtvis med som en förutsättning i det officiella tävlingsprogrammet.
Regeringen, oppositionen och det politiska etablissemanget i Stockholm måste nu konfronteras med vad som är viktigast för framtiden: är det viktigare att skydda markanvisningsavtalet om ett köpcentrum vars förutsättning är att T-banestation Slussen ligger kvar i befintligt och låst läge, eller är det viktigare att med en nedgrävd tunnelbana skydda oss medborgare från katastrofen av en översvämmad tunnelbana och förstört dricksvatten för två miljoner människor? 

Dagligen matas vi med nya uppgifter om smältande isar, stigande vattennivåer och våldsamma skyfall.  De flesta politiker säger nu att det är nödvändigt med stora och troligtvis kännbara förändringar i vårt sätt att leva, även på personnivå. Då kan man som beslutsfattare inte undanta sig själva och ignorera klimathoten i pågående stadsbyggnadsprojekt. Man måste istället ändra förutsättningarna, precis som vi vanliga medborgare kommer att tvingas ändra vårt beteende. Slussen är extremt utsatt för stigande havsnivåer, beläget mellan två sjösystem. Hur ansvars-tagande är stadshusalliansen i sitt obekymrade agerande när det gäller klimathotet?

De pengar som hittills förbrukats på en felformulerad arkitekttävling är en spottstyver jämfört med vad det
kommer att kosta oss skattebetalare när en översvämning inträffar. Makthavarnas Slussenprojekt får inte bli en ny "Hallandsås" - det måste avbrytas i tid! 

Det politiska etablissemanget i Stockholm, samt media, har trots påstötningar hittills  haft anmärkningsvärt lite intresse i denna ödesfråga. De ointresserade är hittills:

Samtliga politiska partier, DN, SvD,  Aftonbladet, Stockholms Fria Tidning, Kalla fakta, Uppdrag granskning.
Mvh
Peter B. Larsson
blivande medlem i stödföreningen "Rädda Mälaren" som är under bildande.
larssonark@telia.com
070-716 25 12





Skicka ev. namninsamlingslistor till :    Arkitekturgalleriet, box 2172, 103 14 Stockholm, gatuadress Munkbron 3, tel. 08-24 97 70,  eller
Svante Forsström Arkitekter AB, Kungsbro strand 29, 112 26 Stockholm, tel. 070-562 98 41

1 kommentar:

hogrelius sa...

Anders Kjellgren


Äsch, dom får väl flytta lite högre upp på landbacken om vattnet stiger. Här i Sverige går väl det bra, det är värre för Kiribati och Bangladesh.

Det är bara att anpassa sej, jag är inte så orolig för klimatet och jag tillhör skeptikerna. Att glaciärerna smälter snabbare idag är ganska självklart, det har pågått i 10 000 år. Precis som när du tar in en hink med snö och is för att tina upp på vintern så smälter det väldigt sakta i början, men går otroligt snabbt på slutet. Ju mer vatten bet blir i hinken, desto svagare blir kyleffekten från snön och isen i den.

En hel del kalkyler är överdrivna. När isen smälter blir det inte så förfärligt mycket högre vattenstånd i havet, eftersom isen i smält form bara ger ca 10 % vattenvolym av isens volym. Dessutom ökar avdunstningen när temperaturen stiger, och en större andel av vattnet finns hela tiden i atmosfären så allt vatten som tillkommer finns inte samtidigt i havet.

Koldioxiden förstår jag inte heller varför det är sånt hallå om. Det är väl bara bra om det blir mer koldioxid i atmosfären, då kan man producera mer livsmedel och skog. Eldar man kol, olja eller naturgas för att framställa el eller vattenburen fjärrvärme så borde det vara en positiv sak som man kan utnyttja till att leda den frigjorda koldioxiden - en av livets viktigaste byggstenar - in i stora odlingsanläggningar med snabbväxande bambu, som både ger mat till människor och djur samt virke till möbler etc. utan att man behöver hugga ner ekologiskt viktigare regnskogar.

Antalet kolatomer blir ju inte fler på jorden för att man eldar olja eller naturgas som tidigare har varit kolatomer som ingått i ekosystemet. I själve verket är det lagrad solenergi som vi utnyttjar. Det är svavel, kväveoxid och andra giftiga föroreningar sä är det verkliga miljöhotet - för att inte tala om kärnkraftsavfallet - men med modern teknik går det att hantera dessa föroreningar och ta bort dem från koldioxiden innan denna släpps ut. (På det här området är jag dock förespråkare av mycket stora anläggningar, eftersom det är bara stora anläggningar som har råd att bära kostnaderna för den senaste reningstekniken, och som kan övervakas effektivt.)


Anders Kjellgren

Bloggarkiv

SiteMeter

Twingly Blog Search hogrelius Search results for “hogrelius”

Annonser

Anpassad sökning
<

Translate