lördag, oktober 03, 2009

Göran Persson igen!

Förre statsministern Göran Persson tycker att staten ska göra om den upphandling av pansarfordon som Hägglunds förlorade till finska Patria.
"Det är genant att det här ska avgöras i domstol", säger han till TT.


Det brittiskägda Örnsköldsviksföretaget har gått till domstol efter att ha förlorat orden värd 2,6 miljarder kronor. Enligt Hägglunds har Försvarets materielverk (FMV) brutit mot lagen om offentlig upphandling, något verket bestrider.

Enligt Göran Persson är detta fel sätt att hantera försvarsmaterielfrågor i Sverige.
"Jag tycker att det är genant, med tanke på att svenska staten varit inne och ställt krav på Hägglund hur det där fordonet ska se ut och också har satsat stora resurser på utveckling och sen i slutfasen så ändrar man hela förutsättningen för upphandlingen. Det känns inte genomtänkt och jag tycker att det är genant att Hägglund som stor leverantör till svenska staten ska hamna i en domstolsprocess med FMV", säger han till TT.

På ett försvarsseminarium i riksdagen på torsdagen uppmanade Persson FMV att göra om hela upphandlingen. Han kritiserade också regeringen för att tänka för mycket på budgetfrågor när det gäller försvarspolitiken.

"Vi är nu i ett sådant läge i Sverige med sådana statsfinanser att vi inte har det som motiv. Vi ska inte ändra säkerhetspolitisk inriktning med hänvisning till utgiftstaket", sa han.

Regeringens politik vid materielinköp till försvaret är nu att i första hand inte utveckla nya system för svenska behov utan att skaffa färdiga lösningar på marknaden, att "köpa från hyllan".

"Detta att köpa från hyllan har ju en klar koppling till ett budgettänkande. Man tror att det blir billigare. Men det blir en oerhört kostsam besparing i sådana fall", sa Persson till TT.

I sitt anförande på seminariet värnade Persson om behovet av en svensk försvarsindustri och framhöll att den varit helt avgörande för den svenska säkerhetspolitiken.

På frågan om vem han företrädde på seminariet svarade Persson att han talade som före detta statsminister. Huruvida han som pr-konsult företrädde även andra intressen framgick inte.

Försvarsminister Sten Tolgfors skräder inte orden när han kommenterar Göran Perssons kritik av regeringens försvarspolitik.
"Han är den som har minst möjlighet att yttra sig om detta av samtliga politiker under efterkrigstiden. Det är en exempellös fräckhet, därför han har ansvaret för den situation som försvaret hamnat i. Under hans tid som statsminister har försvaret genomgått den största nedrustningen i modern tid". säger Sten Tolgfors till TT.


Perssons kritik — att försvarspolitiken numera styrs av budgethänsyn och inte av säkerhetspolitik — avfärdar Tolgfors.

"Det är precis tvärtom. Han lyckades urholka försvarsbudgeten under sina år som statsminister på ett exempellöst sätt. Han hade försvaret som budgetregulator."


Kritiken mot att upphandlingen av pansarfordon hamnat i domstol avfärdar Tolgfors också.
"Vi har självständiga myndigheter i Sverige som gör upphandlingar, och om någon part känner att den vill ha sin sak prövad ytterligare så är det deras rättighet att få det prövat i domstol. Det är inte lagligt att politisera upphandlingar."

Försvarsministern vill däremot veta i vilken egenskap Göran Persson uppträder.
"Är det som socialdemokrat, före detta statsminister eller som konsult? Vem representerar han?" säger Sten Tolgfors.

TT
Publicerad 2009-10-01 18:26
Uppdaterad 2009-10-02 09:03

Inga kommentarer:

Bloggarkiv

SiteMeter

Twingly Blog Search hogrelius Search results for “hogrelius”

Annonser

Anpassad sökning
<

Translate