tisdag, augusti 25, 2009

Gunnar Nilsson predikanten i Malmö



"När Gunnar Nilsson var en liten baby lämnades han till Frälsningsarméns barnhem i Bunkeflo utanför Göteborg av sin mor. Där bodde han i 14 år. Hon hälsade på honom en gång, men då ville han inte träffa henne. Han blev fosterbarn hos en lantbrukarfamilj i Småland när han var fyra år, men blev illa behandlad så föreståndarinnan på barnhemmet hämtade tillbaka honom. När han var 14 år kom han till en annan familj där han lärde sig dricka alkohol, gjorde sin sexdebut med fostermodern och levde osunt. När han lämnade familjen fortsatte han med sitt osunda leverne och tog till flaskan i många år. Men hans liv förändrades när han mötte Gud. Numera är Gunnar Nilsson predikant i Malmö. Han predikar på stadens gator tre gånger i veckan sedan 30 år tillbaka. Tittarna får möta honom i en dokumentär av Frederic Täckström."

Vi som har bott i Malmö känner väl igen Gunnar. Det går faktiskt inte att undgå att se och höra honom. Hans insamlingar till de hemlösa är något fantastiskt i sig men även hans predikningar är mycket annorlunda mot de svenska prästerna.

Hans livserfarenhet av skuggsidan gör hans predikningar trovärdiga. Det finns bara en till i Malmös historia som var lika älskad av de hemlösa som vad Gunnar är. Ingemar Simonsson!
Ingemar Simonsson var ju statskyrkopräst men en ovanlig sådan, hade också sorg i sitt liv med spritmissbruk som bakgrund.
Att kunna tala med människor är ju viktigt i dessa sammanhang och den gåvan finns hos dessa båda.(Ingemar är ju tyvärr död sedan ett antal år)
Många predikanter står där högt upp och talar till församlingen ,betraktar sig nog många gånger som lite förmer.

Filmen om Gunnars liv var mycket fin att se och det är verklig kärlek som strömmar ut från honom. Jag kände det ända hem hit till Stockholm!

Jag var ju inte precis i samma branch nere i Malmö som våra predikanter men våra vägar korsades ofta. Jag sålde och agiterade också i tron för ett samhälle som jag trodde skulle vara bättre än det nuvarande!
Ingemar var förutom kyrkoherde även verksam i olika rörelser i samhället och där lärde jag känna honom som en man med stort hjärta.
Vill du se filmen med Gunnar så gå till svt: klicka här

Inga kommentarer:

Bloggarkiv

SiteMeter

Twingly Blog Search hogrelius Search results for “hogrelius”

Annonser

Anpassad sökning
<

Translate