torsdag, augusti 27, 2009

Domaren dömmer men vet han vad han gör?

"Det är alltid farligt med analogier, men om jag ska försöka göra någon, så ålade domstolen en viss postterminal att de inte fick förmedla brev, vars innehåll nämner företaget Nike och som inte kommer från Nike själva.

Det finns två sätt att följa en sådan order. Det ena är att öppna alla brev och bara skicka vidare dem, som inte innehåller ordet Nike. Det andra sättet är att vägra skicka brev från någon annan än Nike. Det var exakt det här som striden om telekompaketet handlade om: ifall internetleverantörer skulle kunna göras ansvariga för innehållet i det som de bara förmedlar. Vi pratar om det, som kallas budbärarimmunitet; att budbäraren aldrig är ansvarig för innehållet i ett förmedlat meddelande. På juridiska kallas det också common carrier eller mere conduit. Nu har alltså en tingsrätt i Sverige struntat i de oerhört upphettade kontroverser som sker på global och europeisk nivå, och helt enkelt sagt att "ni är ansvariga för vad ni förmedlar i stängda kuvert, bara så att ni vet".

Här anser vi att domstolen kraftigt övertrampar sina befogenheter, bryter mot grundlag och allt möjligt, och kommer att lämna in en JO-anmälan senare idag. Vi pratar alltså inte om att domstolen har dömt fel -- vi pratar om att domstolen har dömt på ett sätt den inte har rätt att döma. Men icke desto mindre innebär det en massa trassel för en internetoperatör som vill utmana den uppfattningen hos rättsväsendet, ett trassel som ett affärsdrivande bolag gärna undviker. Privatpersoner också, förresten.

För det här kan omöjligen vara en fråga för en liten tingsrätt. Det är global politik. Den här frågan måste lösas politiskt."


ur Rick Falkvinges nyhetsbrev!

Inga kommentarer:

Bloggarkiv

SiteMeter

Twingly Blog Search hogrelius Search results for “hogrelius”

Annonser

Anpassad sökning
<

Translate