lördag, juli 25, 2009

Microsoft på ett sluttande plan?

När Microsoft nu för första gången i sin historia visar sämre resultat på alla områden så kanske något nytt är på väg inom internetvärlden. Många tror kanske att det är den sk krisen som inverkar . Visst känner de av den men man ska titta på de andra bolagen Intel, IBM, Google osv , de har bra siffror så sanningen finns kanske mitt emellan.

Att Microsoft kläms av framförallt Google är ju lätt att se idag. Historiskt så var Bill Gates bolag ohotat när AOL-Netscape la ner kampen om internetherraväldet. Det var en sorgens dag när beslutet om nedläggning kom för Netscape och hela deras personal fick sparken. Men inget ont som inte har något gott med sig, Netscape reste sig ur askan under namnet Mozilla vilken bla Firefox, Semonkey, Thunderbird mfl skapelser finns att tillgå helt gratis. Mozilla fick tillgång till allt material som AOL satt på. AOL själv gick Microsoft till mötes och deras webläsare AOL-Browser bygger helt på IE 8 just nu!

En del kritiserar Google men ofta missförstår de planerna vilka Google står för. Svenska författare vill tex inte förstå vitsen med det stora projektet att skanna alla jordens böcker så att de blir tillgängliga. Tänker man lite längre än sin näsa så inser man storheten i detta projekt. Forskning och framsteg vinner oerhört med att lättillgängligt få åtkomst till alla böcker.
Tänk också tanken om man kan bygga upp ett arkiv med tex all klassisk musik ! Musik till folket så att säga!
Google till skillnad mot Microsoft betalar för sig även till oss amatöranvändare för de tjänster vi får gratis . Blogger med reklam ger tex mig själv dollar i kassan när användaren klickar på den reklam som finns på min blogg.
Före Google så dominerade Microsoft med tex oerhört lite utrymme på sin mail för de som hade hotmailkonto, ville man ha större så fick man betala.Samma sak med de få gratisutrymmen för foton som fanns.

När det har handlat om Microsoft så har det alltid handlat om att de ska ha pengar.
Utan Googles inträde 1996 på internet så skulle vi inte ha haft mer utrymme än vad det stora bolaget hade bestämt. Det är i alla sammanhang farligt med monopol och därför ska vi konsumenter tacka Google . Vi har fått Picasa fotoprogram,Picasa på webben till våra bilder, Gmail med i stort sätt obegränsat utrymme, Google Earth, översättarprogram och många ,många andra program.
Dessutom så ansluter sig Google till oss som arbetar med sk fri programvara , deras webläsare Chrome byggs just nu för Linux. De bygger ett operativsystem vilket är baserat på Linux och det kommer att bli gratis för oss användare!

Microsoft mår bra av denna utveckling och har i dagarna sensationellt skrivit på ett avtal med Linux-foundation om samarbete. De har dessutom insett att mer gratisvara på ett bättre sätt kan lanceras .(live-programmen) Under utprovandet av Windows 7 har de släppt ut programmet i en omfattning vi aldrig tidigare har skådat till de som vill testa.
Men men Windows 7 blir dyrt att köpa. Just idag med dollarkursen så kommer proffsversionen att kosta ca 3.500 kronor.

Tacka vet jag då Ubuntu-linux utan någonkostnad! Skriver själv denna blogg från nya versionens alfaprogram och det fungerar som ni ser alldeles utmärkt! Plocka ner Ubuntu 9.04 och testa själv! Googla på Ubuntu och läs!

PS Läs här vad Svd skriver om Google: Klicka här!

Inga kommentarer:

Bloggarkiv

SiteMeter

Twingly Blog Search hogrelius Search results for “hogrelius”

Annonser

Anpassad sökning
<

Translate