torsdag, juni 04, 2009

Läkemedelsbolagen luras!

Här ser du två olika preparat för magsår. Lanzo och Zoton ,man kan ibland undra över var de får alla sina namn ifrån?

Lanzo kostar 919.50 och Zoton 918 kr.

Men det är samma preparat och det är samma bolag som har tillverkat dem. Wyeth heter detta bolag och jag är fullkomligt säker på att alla andra läkemedelsbolag tillverkar samma sorts preparat under olika namn. Är våra läkare lättlurade eller vad tror de?
I det här fallet är det inte någon prisskillnad att tala om men jag vet att i andra fall så kan det skilja en hel del mellan sorterna.
Frågan är varför man marknadsför samma medicin under olika namn. Det kvittar ju vad läkaren tar för sort just denna gång eller är det så att det ena är tillverkat i ett u-land med låga löner och att bolaget då tjänar mycket mer på att ev. få sålt den förpackningen ??

Nå, vi vet ju idag att Opel och SAAB i huvudsak är samma bil under olika namn . Vi vet också att tvätt- maskiner ofta har samma grejor inuti . Datorer ,telefoner osv likaså.
Kapitalismen skulle ge oss en mångfald av olika produkter men hejsan vad vi bedrar oss på den punkten.
De har lärt sig att döpa samma slag av produkter till olika namn och folk i gemen orkar inte hålla koll på det här.
Jag minns hur en Maotrogen kinesisk ledare talade om för mig 1976 i Kina att kapitalismen skulle leda till just detta stadium vi har idag. "Socialism" förklarade han för mig kommer att vara att människor får MER av olika märken att välja på. Ta bara tvål ,sa han vidare, det kommer att finnas massor med sorter att välja på så att varje individ kommer att få sin smak tillgodosedd.
Bägge systemens talesmän säger samma saker, mångfald av allting!

Tja gott folk , hur är det egentligen?

2 kommentarer:

Apotekarerik sa...

Zoton är inte tillverkat för den svenska marknaden och det är ganska vanligt att företag marknadsför samma läkemedel under olika namn i olika länder.

Det är inte Wyeth som marknadsför Zoton i Sverige. Om du tar en titt på förpackningen borde det stå någonstans att det är parallellimporterat av Medartuum.

Zoton marknadsförs alltså i ett land där det säljs till ett lägre pris pga exv valutakurs eller myndighetsregleringar.

Överskottsförpackningar köps in av företag som säljer dem i dyrare länder för ett pris precis under originalpriset vilket innebär att det är den parallellimporterade varan som säljs om den helt ska falla inom högkostnadsskyddet.

hogrelius sa...

Tack för kunnig kommentar! Jag tog åter fram paketet med Zoton och mycket riktigt så är det Medartuum i Göteborg som importerar från ompackning i Glasgow.Tillverkare är Wyeth Lederie konsernen.

Bloggarkiv

SiteMeter

Twingly Blog Search hogrelius Search results for “hogrelius”

Annonser

Anpassad sökning
<

Translate