lördag, maj 16, 2009

Utflykt till Fagersta-Ängelsbergs masugn





Västanfors hembygdsgård vid Strömsholms kanal har fyra äldre stugor och Rune Lindström museet. I detta område finns även Västanfors kyrka, Herrgården, Slussvaktarstugan, en gammal handelsbod, en kaffestuga och en trädgårdsbod.


Midsommarfirande, Västanfors Hembygdsgård. Foto: Raija EdvinsonVästanfors hembygdsgård ligger vackert
vid kanalen. Där kan man se Bergsmansgården, en enkel stuga i två våningar, som en gång var en del av Slohagens gård. Undre våningen
inrymmer en storstuga, ett kök och en kammare. På övre våningen finns en festsal.

Ett soldattorp från Aspbenning by visar hur soldaten bodde. Torpet byggdes efter indelningsverkets införande år 1682. På hembygdsgården finns även två loftbodar, en med skomakeri och en med snickarverkstad och två logar. Mor Stinas stuga från Hedkärra visar ett typiskt arbetarhem från sekelskiftet. I en annan byggnad finns ett museum om Rune Lindström.

Vi startade från Stockholm på morgonen och fick en mycket fin tripp upp till de mål vi hade. Västanfors ,strax utanför Fagersta. Trevlig ställe som uppvisar en hel del från gamla tider,gott kaffe med macka och kaka också!

Men sen kom vi till höjdpunkten för åtminstone mig, den gamla anläggningen för järntillverkningen . Engelsbergs bruk med traditioner från medeltiden. Särskilt intressant för mig med en 20 års bakgrund på ett av våra järnbruk( Nyby Bruk) med en del år också i stålverket vid ugnarna.
Stora delar av Sveriges folk levde mer eller mindre på den export av järn som våra bruk tillverkade under hundra och åter hundratals år!

Alla bilder finns att se på Photobucket under mappen Fagerstautflykten.
klicka här


Engelsbergs bruk räknas som ett av världens främsta industriminnen och finns sedan 1993 på UNESCOs lista över världsarven, med motiveringen att Engelsberg är ett utmärkt exempel på en betydande europeisk industri med bevarade byggnader som hytta, smedja, kontor och arbetarbostäder från 1600- till 1800-talen. Byggnaderna och det mesta av den tekniska utrustningen finns bevarade. Vattenhjul, kross, blåsmaskin och hamrar fungerar fortfarande och det gör att masugnen och smedjan på Engelsbergs bruk är unika. Engelsberg var ett av de viktigaste järnbruken i världen och det var denna typ av järnbruk som gjorde att Sverige blev en av världens största järnproducenter.

Inga kommentarer:

Bloggarkiv

SiteMeter

Twingly Blog Search hogrelius Search results for “hogrelius”

Annonser

Anpassad sökning
<

Translate