lördag, augusti 30, 2008

Ökning av antalet alkoholister

"Chockökning av antalet alkoholiserade kvinnor"
Ny rapport från Folkhälsoinstitutet: På fyra år har antalet kvinnliga alkoholister i Sverige ökat med 50 procent från 65 000 till 100 000. Åren 2003-2007 ökade alkoholismen kraftigt i Sverige. Bland kvinnor handlar det om en cirka 50-procentig ökning och bland män om cirka 25 procent. Det visar en omfattande studie från Folkhälsoinstitutet. Antalet kvinnliga alkoholister har ökat från cirka 65 000 till cirka 100 000 och antalet manliga från cirka 135 000 till 165 000. En viktig anledning är att det blivit allt lättare och billigare att skaffa alkohol. Detta är en följd av sänkta alkoholskatter, privatinförsel från utlandet och via Internet samt förlängt öppethållande på Systembolaget och allt fler restauranger med spritserveringstillstånd. Det skriver docent Sven Andréasson, överläkare vid Beroendecentrum Stockholm samt chef för alkohol- och narkotikaavdelningen på Statens folkhälsoinstitut.


Så börjar en debattartikel i DN :
DN Debatt Att antalet kvinnnor vilka ådrar sig alkoholismen förbannelse är ju inget förvånansvärt. Var och en som har sett hur vårt samhälle ska ha total "jämlikhet" i allt förstår att det blir så här. Kvinnor idag tar efter männens dåliga liv i allt för hög grad. I vårt grannland Danmark är tex dödligheten i lungcancer bland kvinnor det högsta talet någonsin och de har liksom i vårt land högre dödlighet i denna form av cancer än tex den tradionella bröstcancern.
Kvinnor röker och krökar i mycket högre grad i dag än någonsin.
Docent Andre´sson gör det fatala misstaget att tro att detta beror på att alkoholen har blivit billigare och mer lätttillgänglig. I Sverige har alltid nykterhetsrörelsen påstått detta och verkat för stora restriktioner, ja tom. under en tid drev man förbudstanken.
De flesta som dricker så mycket alkohol att de blir beroende mår dåligt i själen.De hade lika gärna kunnat bli matmissbrukare eller sexmissbrukare. Sådana har vi mängder av i vårt land vilket är ett stort problem för dem plus att de också belastar sjukvården på samma sätt som övriga missbrukare.
Docenten påpekar ändå att tex ungdomar generellt dricker mindra nu mot förr. Då måste man ju ställa frågan som man ställt ända sedan Holbergs tider:" Varför super Jeppe"?
Dessa tre ord i denna fråga har alltid sysselsatt människan utan att någon har kunnat ge ett förnuftigt svar.
Att tro på tesen att lättillgängligheten skulle vara boven i dramat är att hamna helt fel.
Jag har ju som läsaren av denna blogg personliga erfarenheter av alkoholism och sannerligen inte har varken systemets öppettider eller krogarna tider betytt någonting för min alkoholism.
Den som vill få tag på sprit får alltid tag på den!
Som alkoholist så blir man mycket planerande i sitt liv, man vet exakt vad man vill.Lägger upp lager så att det ska räcka till nästa dags fylla men tyvärr så dricker man ofta upp detta lager i förväg sen skaffar man på alla de sätt mer att dricka.
Allt grundar sig på ens inre känslor av otillräcklighet . Ångesten driver en till att dricka mer o mer ända tills kroppen inte tål mer och då hamnar man på akuten eller psyket. Sen kommer alla löften om att sluta!
Just för stunden menar man vad man säger men det behöver bara gå ibland timmar så dricker man igen.
Att som docenten och nykterhetsrörelsen då tro att tex lördagsstängt på systemet skulle hjälpa oss när vi befinner oss i denna hemska situation är att utså illusioner.
En lärdom som alla alkoholister drar är att det finns bara en väg ut ur detta destrutiva och det är att söka hjälp bland likasinnade som är nyktra. Arbeta på att kunna hålla sig nykter en dag i taget,sluta att ge tomma löften.
Våga ta tag i sina inre "demoner" samt börja tala sanning så långt man orkar. Gå till AA är ett bra sätt att börja ta tag i sitt liv.(Anonyma Alkoholister)
När man klarnar till och orkar att se in i sitt inre och ev. börja förstå varför man hade en stark benägenhet för att fly in i alkoholen då finns det också hopp om ett bättre liv.
Själv har jag varit nykter i tre år nu och det har bara känts fint och inte bryr jag mig om att systemet eller krogen är öppet si eller så. Det är ett val att avstå från alkohol i alla former som man gör!

5 kommentarer:

Anonym sa...

Så strävanden efter "jämlikhet" bär skulden till kvinnors ökande alkoholism? Hmmm...

Vi har tillräckligt med historiska data för att kunna visa att tillgänglighet spelar roll. Artikleförfattaren pekar på dem.

Med ditt resonemang blir ju konsekvensen av motbokens avskaffande att folk känner tomhet och blir ledsna och då börjar ta till spriten.
Och motsatsen gällde också: motbokens införande gör människor glada och lyckliga.En sådan kausalitet skall vi nog inte tillskriva motboken.

Det är säkert så att alkoholmissbruk och andra former av missbruk i mycket har samma rot. Det hindrar inte att vi försöker påverka de missbrukskällor vi faktiskt kan påverka med i detta fallet rätt så enkla styrmedel.

Tror man att kvinnor blir olyckliga av "jämlikhet" så mycket att de tar till spriten, vilket faktiskt blir slutsatsen av ditt inlägg; då är man rätt vilse och det blir svårt att se det mycket enklare sambandet mellan ökad konsumtion och tillgänglighet.

Dock har du rätt i att har man väl fallit dit, fixar man sin dricka i vilket fall. Men de flesta alkoholister har ändå börjat sin karriär med spriten i den närmast tillgängliga spritbutiken...

Anonym sa...

hej. det finns ett starkt samband mellan hur mycket det dricks o hur många alkoholister det finns. o vem som helst kan bli alkoholist om man dricker tillräckligt mycket och tillräckligt länge även om det går betydligt fortare för vissa än för andra.

hogrelius sa...

Ingen tvekan att kvinnors strävan att bli lika oss män är negativt.Vi har alldeles för många dåliga sidor att ta efter.Bla vårt råsupande. Går man ut på en pub idag så ser man ett helt annat drickande bland kvinnorna idag."Dricker som en hel karl" mmm nej fy attan.I nästan alla världens länder har man sen urminnes tider haft tillgång till alkohol överallt men i många av dessa länder har man inte de problem vi har i "spritbältet" så tillgången som rot till det onda tror jag som sagt var inte på.Genetiskt finns en faktor att peka på också men hur mycket den betyder vet ingen idag.Jag tror inte att någon blir olycklig av jämlikhet om den är frivillig.Med tvång så kan det bli fel.Vi som är alkoholister har ett psyke och ett belöningscentrum som redan från början ger oss en varm kick. Första fyllan för mig när jag var 15 var himmelriket för mig! Sen var det klippt!

Anonym sa...

Reagerade också på att det skulle vara den större tillgängligheten som är orsaken till det ökade missbruket. Bullshit, i flera, säkert de flesta av världens länder kan du köpa alkohol i obegränsade mängder i kiosker och butiker dygnet runt. Inte fan är dom mer alkoholiserade än vi? Tror det handlar mer om rådande mentalitet och attityd i samhället än om öppettider. Det är helt okej att supa sig dyngrak och leva rövare, det är socialt accepterat och närmast en norm i vissa umgängeskretsar. Svenskar borde lära sig att dricka för att det är gott och varva ner litegrann och inte för att bli dyngraka.

hogrelius sa...

När jag reste runt i Kina för ett antal år sedan så fnns det öl-vin och starksprit tillgängligt överallt.På tågets rest.vagn så stod det flera flaskor på varje bord.Det var bara att dricka för det ingick.På tre veckor så såg jag endast en berusad människa och han var fr Norden! Att vi inte kan sköta drickandet tror jag bla beror på denna kontrollstat som vi har inbyggt i hela kroppen sedan lång tid tillbaka.Svensken har aldrig tagit ansvar över sig själv.Tack o lov börjar fler o felr att kunna göra det men en liten minoritet förstör som vanligt.Bara för att den procenten inte kan sköta sitt drickande så ropar alla förbudsmänniskor då högt ,STÄNG ALLT säger de snart.Trist.
Ingen behöver varken dricka eller köpa om man inte vill.Jag slutade och tackar Gud för detta men jag missunnar inte andra att dricka om de fixar detta.Har alltid trivts nere vid Medelhavet där de har kultur på sitt drickande.Jag vAR på en stor fest i Spanien bland bara inhemskt folk och ingen var berusad!Härligt , och detta trots att det bara var jag som inte drack.Jag blev respekterad av dem och det är nog inte alltid man blir det i vårt land!

Bloggarkiv

SiteMeter

Twingly Blog Search hogrelius Search results for “hogrelius”

Annonser

Anpassad sökning
<

Translate