onsdag, maj 28, 2008

Axess tv


Storfinansens tv-kanal AXESS sände ikväll ett mycket långt program om 68-vänstern , främst handlade programmet om Sverige .
Olika professorer strömmade genom programmet. Många var fd kommunister tex Håkan Arvidsson och Svante Nordin.
Anders Carlberg var förstås också med eftersom han var den som agerade under den sk kårhusockupationen. Det underliga är att alltid när man ska debattera vänstern så plockar man fram dessa fd testuggare från studentvänstern.
Att det fanns en vänster där många arbetare deltog liksom jag själv bortser man helt från!
Visst startades kfml-skp av avhoppade riksdagskommunister (Nils Holmberg tex) samt av medlemmar från Clarte'., en gammal studentorganisation !
Längre fram så anslöt sig på många orter människor från olika arbetsplatser. Arbetare med många år på arbetsplatserna. (Jag själv arbetade i 20 år på ett järnbruk)
Bilderna på min blogg idag är från en demonstration vilken vi bruksarbetare höll i Stockholm 1977.Bruket stod inför nedläggning och facket och arbetsgivaren kontaktade oss medlemmar inom skp på bruket. Vad ville de, jo att vi skulle ta på oss att organisera denna stora demo .Vi fick ledigt från jobbet med full betalning, alla de pengar vi ansåg att vi behövde till banderoller och annat fick utan prut.
Över 600 man åkte upp till Stockholm och riksdagen, därvi inom ledningen fick träffa riksdagsmän från samtliga partier!
Sånt talades det inte en bokstav om av dessa lärda män , för som vanligt var det nästan bara män som medverkade.
Inte ett ljud om att kfml-skp var med om att organisera Stockholms största demonstration 1972 på Norra Bantorget ihop med Socialdemokratin.
Nej, man framhäver allt som en studentgrej som dog ut under käbbel.
Inte ett ljud om att SKP la ner sitt parti som enda kommunistiska parti i världen och ombildades till ett demokratiskt parti!
Mitt minne av vissa herrar från tex tidningen Zenith är att de representerade en diskussionsklubb. Många andra medverkande var med i Förbundet kommunist, en sekt som alltid i alla sammanhang skulle vifta med röda fanan.Cuba trogna utan minsta kritik mot våldsregimen och den äventyrspolitik tex Che stod för.
Vi som stod ute på arbetsplatserna ägnade oss åt klassisk arbetarpolitik inom facket, därav vårt förtroendekapital från Nybys arbetare.
Vi deltog i olika former av kulturarbete inte minst inom den framväxande musikrörelsen i Eskilstuna.

Jag känner aldrig igen mig när professorerna diskuterar vad som hände på 60-70 talet.Deras värld var aldrig min! Jag hade villa ,bil, barn och jobbade skift på bruket.
Det mest underliga i det här sammanhanget är SÄPO och deras stämplingar av människor,vilket drabbade nästan enbart oss arbetare. Alla de som nu framträder i programmet har idag och sedan många år höga befattningar i vårt samhälle. De har inte nekats arbete tydligen!
Jag själv ska, så som jag skrev i min förra blogg, få se SÄPO:s dokument på mig fram till 1982 !Bättre sent än aldrig men om jag ska behöva vänta lika länge på dokumenten mellan 1982 och framåt så hinner jag nog att avlida!

PS Det enda gemensamma jag har med flertalet av de medverkande är att vi tycks alla ha blivit antikommunister pga av våra lärdomar!

PS Nr 2:
Gert Viebke
London, född 1951.
Strategidirektör.
Anställd 2000.
Utbildning: Civilekonom.
Denna man finns med på bilden från riksdagen.Ivrig kommunist då men sitter sedan många år på en hög post. Vad hade SÄPO att säga om honom eller rättare sagt varför slank han igenom deras nät? Eller fyllde han en helt annan funktion inom vänstern på den tiden? Frågan om SÄPO och IB:s spioner kommer vi aldrig att få veta sanningen om. Det fanns fler inom vårt parti där man så här efteråt kan ana en annan verklighet bakom deras aktiviteter!

1 kommentar:

Anonym sa...

SKP finns än idag. www.skp.se

/J

Bloggarkiv

SiteMeter

Twingly Blog Search hogrelius Search results for “hogrelius”

Annonser

Anpassad sökning
<

Translate