onsdag, maj 09, 2007

Ryssarna firar idag !



Vad firar de egentligen? De säger fortfarande att "Sovjet" befriade Europa från nazismen, vad de inte tillägger är att man bytte bara den ena totalitära staten mot den andra i hela östeuropa.
Om man skulle börja räkna antalet offer för den ena eller andra regimen så är moderna forskare överens om att Sovjet-Unionen har flest mördade på sin sida.Siffror uppåt 50 miljoner näms av många.Stalin satt vid makten ända fram till sin död 1953 och styrde med järnhand .1956 på den Sovjetiska partikongressen kunde dåvarande partisekr. Nikita C. tala om sanningen för första gången och det var som taget ur en skräckfilm det han berättade.
I Estland som också blev härtaget av den Sovjetiska makten med massor av medborgare deporterade och mördade så bråkar nutidens ryssar om att Estniska staten har flyttat en staty föreställande en soldat. Estland liksom alla andra har rätten att göra vad de vill med sina statyer.De betraktar rättmätigt denna staty som ett minne från den onda tiden då de miste både liv och land.

Leve det fria Estland!


Idag den 10 maj så skriver DN följande:

Levande kedja mot nazismen genom Berlin

Tiotusentals tyskar samlades sent på lördagskvällen till en antinazistisk ljusvaka i Berlin. Kvällen före 60-årsdagen av Nazitysklands fall sträckte sig en 33 kilometer lång mänsklig kedja från Spandau i väster genom Brandenburger Tor till Mahlsdorf i öst.


I Svenska Dagbladet visar de bilder från Ryssland där det på en bild med marinsoldater i bakgrunden syns en stor bild på STALIN. Där ligger skillnaden mellan att fira andra världskrigets slut.Tyskland tar avstånd från Nazismen medan Putins Ryssland INTE tar avstånd från Stalinismen som var lika brottslig som Hitlers nazism.

3 kommentarer:

hpy sa...

Det ar inte bara Ryssland som firar den 8 maj. Vi gor det i Frankrike ocksa.

hpy sa...

Pa tal om statyer sa ar kanske fragan inte sa enkel som det later. Det bor namligen mycket ryssar bade i Estland och i de andra baltiska staterna. Dessa ryssar har bott dar lange men det ar mycket daligt med deras rattigheter. Sa satter man sig in i deras tankar, kunde esterna kanske ha tagit bort stayn pa ett annat satt. Man kan ju beratta och forklara saker innan man gor dem, i synnerhet da man vet, eller atminstone borde veta att det ar kansliga fragor det galler.
Det finns alltid atminstone tva sidor till en sak, ofta mer an det.

hogrelius sa...

Jo ,ett mynt har ju som bekant två sidor.Hörde på radion idag en Estnisk parlamentsledamot kritisera sin regering just med samma argument som du framför här.Det viktiga ÄR ÄNDÅ ATT varje land måste ha rätten att fatta egna beslut.De berättade igår att man från Moskva hade styrt en Internetattack mot viktiga Estniska servers så de slogs ut av spamming och attacker.Ett nytt slags krig börjar utspela sig på detta sätt.Jag har varit ute i det Ryska ghettot i Talinn ,det påminner om Rosengård eller utkanten av Paris.Skillnaden är att ryssarna talar bara Ryska trots att de är födda i Estland.Hmmmm lite märkligt kan det tyckas?

Bloggarkiv

SiteMeter

Twingly Blog Search hogrelius Search results for “hogrelius”

Annonser

Anpassad sökning
<

Translate