tisdag, december 26, 2006

Åter från Tallin!

Idag kom jag och dottern hem efter en mycket trevlig resa till Estland och Tallin.Bra båtar men lite för mycket fylla på utresan med störningar i hytten.Hemresan var helt tyst då vi hade kostat på oss lite dyrare hytt längre upp i fartyget.Dottern kallade dem för "fiskmåsar" de som skränar och menar att de har hjärna därefter också.
Talllin är en förtjusande stad som jag har följt under tidens lopp från kommunistdiktatur ockuperat av Sovjet. När vi kom dit för många år sedan så var halva staden en ruckelstad .Smutsig och förfallen,ingenting fanns i de få affärer som då fanns. Ungefär så som man upplevde ÖstBerlin från början i DDR.
Nu är Tallin en blomstrande stad med stora varuhus med billiga priser för oss Svennar.Mat finns överallt och kroglivet är fantastiskt med matsedlar som verkligen inbjuder till att spisa mat.
På självaste julafton var det mesta öppet till sent på kvällen ,de verkar inte fira på samma sätt som oss.Juldagen var stängd däremot så de har väl ungefär samma kultur som man har i de flesta andra länder där juldagen är den stora dagen.Vi gick till en Rysk-Katolsk kyrka och satte oss och lyssnade på sång och predikan.Prästen lät människor ur publiken komma upp och sjunga eller säga vad de hade på hjärtat, det gav ett levande uttryck åt denna kyrka. Vi var även i den offantligt vackra Ortodoxa Ryska kyrkan som ligger uppe vid det Estniska parlamentet och tände ljus för de döda!Denna kyrka är så vacker så det nästan gör ont i ens ögon och är nu renoverad efter att ha varit i mycket dåligt skick i början på nittiotalet.
Estland är ett land som går framåt efter att det tunga oket av Sovjetstyret försvann.

Inga kommentarer:

Bloggarkiv

SiteMeter

Twingly Blog Search hogrelius Search results for “hogrelius”

Annonser

Anpassad sökning
<

Translate